2024. április 19., péntek

Fakírágy és nagyfeszültség

Az óbecsei Than Emlékház interaktív parkja újabb kiállítási tárgyakkal gazdagodott

Két évvel ezelőtt avatták fel Óbecsén a Than Mór és Than Károly szülőházából kialakított, a Than fivérek utcában található emlékházat. Az intézményt a Than Fivérek Értelmiségi Kör működteti, és a névadók szellemi örökségéhez híven az emlékházban főleg Than Mór festészete és Than Károly kémiai munkássága köré épülnek a művészeti és tudományos tartalmak.

Az udvar végében egy etnosarok kap majd helyet (Fotó: Fehér Rózsa)

Az udvar végében egy etnosarok kap majd helyet (Fotó: Fehér Rózsa)

Kollár Karolina programszervező elmondta: az épület állandó kiállításai – az interaktív, tudományos játékpark, Than Mór több mint 30 festményének reprodukciós tárlata, a matematika és a természet kapcsolatát szemléltető fotók, a gyógyszerészeti kiállítás, a Than Károly emlékszoba és a Than Mór emlékszoba – mellett rendszeresen szerveznek tudományos és kulturális eseményeket is. Az emlékház anyaga is folyamatosan bővül, hol újabb Than Mór reprodukcióval gazdagodik, hol a játékpark kap eddig nem látott kísérleti tárgyat: legutóbb például egy nagyon népszerűvé vált fakírágyat, a nagyfeszültség előállítására alkalmas Van de Graaff-generátort, a népi játékok közül pedig a sajtlabirintust és a malmot. Az emlékház mobil interaktív parkkal is rendelkezik, amely a játékok kicsinyített másait tartalmazza – ezzel különféle rendezvényekre, gyerekfesztiválokra, városnapokra, diákversenyekre, iskolanapokra is el tudnak jutni.

Nemrégiben épült ki az udvar, amelyben egy nyári színpad is helyett kapott, de készül egy tartalmas szórakozást ígérő, hagyományos játékokat és mesterségeket bemutató etnosarok is. A padok és a facsemeték mellett az udvaron a fiatal óbecsei Stanislav Antonić kültéri szobrai is helyet kaptak.

Az emlékházat iskolaidőben sok belföldi és magyarországi diák keresi fel, nyáron inkább külföldi turisták látogatják. Szeptemberig 9 és 15 óra között tart nyitva, szeptember elsejétől 10 órától 17 óráig fogadják az érdeklődőket. A belépőjegy 200 dinár.