2024. április 23., kedd

Folyótakarító búvárok a Tiszán

Moholon a Tisza Mentőcsapat búvárai tisztították meg a hulladéktól a folyómedret a tiszai strandnál – A egyesület hamarosan ünnepélyesen vízre bocsátaná az új mentőhajót
A moholi akcióban tizenegy búvár vett részt

A moholi akcióban tizenegy búvár vett részt

A zentai Tisza Mentőcsapat szervezésében vasárnap nagyszabású folyótisztítási akciót tartottak Moholon, a tiszai strandnál, ahol az egyesület tizenegy búvára merült vízbe, hogy megtisztítsák a hulladéktól a folyómedret, és biztonságosabbá tegyék a fürdőzők számára. Baranyi Nándor mesterbúvár, a Tisza Mentőcsapat vezetője elmondta, hogy a búvárjaik a Tisza moholi szakaszán, a komptól a strandig terjedő részen megtartott sikeres akciójuk során két nagyobb tömböt, valamint több apró hulladékot is találtak, amelyeket azonnal eltávolítottak a folyóból.

Az akció másfél-két óráig tartott, ahol összesen 11 búvár vett részt, három csoportban dolgoztunk. A komptól a strand végéig tudtuk megtisztítani a folyószakaszt körülbelül öt-hat méter mélységig. A víz minősége jó, mivel sok rákot láttunk. A fenék állatvilága eléggé gazdag, és a növényzete is eléggé egészséges, illetve kezd fejlődni és erősödni az öt évvel ezelőtti átlaghoz képest. Az akciónak a jelentősége és a fő célja az, tudjunk valamit tenni a Tiszáért, amivel javul a folyó állapota, a növény- és az állatvilágának a helyzete jobb és egészségesebb lesz – közölte Baranyi, aki hozzátette, hogy a legutóbbi sikeres akciójukat a zentai Halászcsárda üdülőtelep melletti folyószakaszon hajtották végre. – Körülbelül 500 méternyi folyószakaszt tudtunk megtisztítani. Ott több olyan hulladék van, tégla és betondarabok, amelyeknek az eltakarítása sokkal több munkát igényel, de a jövőben szeretnénk ezt is elvégezni. Ezek veszélytelenek, de zavarják az ott lévőket. Azon a szakaszon azonban találtunk egy nagy rönköt is lombozattal együtt, ami közvetlen veszélyt jelent a fürdőzőkre, és nem látható a felszínről. Körülbelül 80 centis mélységben kezdődik, és 2,5 méterig húzódik. Ezt a rönköt a héten tervezzük kivenni egy nagy teljesítményű erőgép segítségével. Lemerünk a vízbe, és ráakasztjuk a rönkre a drótkötélhevedereket, majd megpróbáljuk kihúzni – nyilatkozta a mesterbúvár.

A Tisza Mentőcsapat búvárai már végigpásztázták a Tiszát a határtól Törökbecséig. Az egyesület tagjai az elkövetkező hetekben újabb medertisztítási akciót is tartanak, ezúttal a Tisza törökkanizsai és magyarkanizsai szakaszán. Az elmúlt két évben a folyótisztítási akcióik során találtak már a Tiszában lépcsőt, zuhanyzót, mosógépet, kávéfőzőt, legalább 20 darab biciklit, motorkerékpárt, valamint rengeteg fémhulladékot, illetve farönköket. Nagy Zoltán nyílt vízi búvár hangsúlyozta, hogy a folyótisztítási akciókkal próbálják meg felhívni a lakosság figyelmét a környezetvédelem és a Tisza fontosságára, ami természeti kincsünk.

Sokszor a lakosok azok, akik nagymértékben hozzájárulnak a Tisza szennyezéséhez és környezetünk veszélyeztetéséhez. Ezekkel az akciókkal próbáljuk felhívni a figyelmet, és láthatóvá tenni, hogy miket dobnak bele a Tiszába, amikor kihúzzuk ezeket az eszközöket, legyenek azok szemeteskukák, betontömbök, biciklik vagy más háztartási eszközök. Az emberek mindenfélét hajlamosak beledobni a folyóba, mert úgy vélik, hogy ha nem látják, akkor nincsenek is ott. Ezeket próbáljuk bemutatni, hogy az emberek lássák, hogy ezzel veszélyeztethetik a fürdőzőket, akik beleakadnak és megvághatják magukat. Hála istennek, a lakosság nagy része ezt érti és értékeli, és egyre inkább azt vesszük észre, hogy az emberek belátják, hogy fontos a Tisza védelme. Reméljük, hogy ez azok fülébe is eljut, akik ezeket az eszközöket beledobálták, és ha nem is hozzák ki, de legalább legközelebb nem dobják be a folyóba – mondta Nagy.

A zentai székhelyű Tisza Mentőcsapat két éve alakult, és tagjainak száma meghaladja a nyolcvan főt. Baranyi Nándortól megtudtuk, hogy az egyesület tevékenysége a Tiszára és közvetlen környezetére korlátozódik. Végeznek mindenféle vízi és víz alatti munkálatot, amelyre fizikailag és technikailag képesek. Köztük mentést árvíz idején, eltűnt személyek felkutatását, csónakok és hajók alkatrészeinek a kiemelését, a hajóaljzat takarítását, valamint a dokkok rögzítését.

Most egy nagy lépésre készülünk, ugyanis tavaly a tartománytól kaptunk pénzt, hogy vásárolhassunk egy speciális mentőhajót. Ehhez beszereztük egy nagy teljesítményű farmotort, illetve már előzőleg egy segédmotort. Most azt várjuk, hogy még megkapjuk azt a körülbelül 200 000 dináros segítséget, amivel ünnepélyes keretek között tudnánk vízre bocsátani a mentőhajót, amelynek összértéke majd 20 000 euró – hallottuk Baranyi Nándortól.