2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Egy lépésre a rájátszástól

A Bajnokok Ligája-selejtezők rájátszásában való szereplés kivívása a célja a magyar és a szerb bajnoknak ma este. A belgrádi Partizan a bukaresti Steaua elleni 1:1 után hazai környezetben lép pályára, a székesfehérvári Videoton viszont Fehéroroszországban, a BATE Boriszov otthonában igyekszik a saját javára fordítani az első meccsen elért 1:1-et.

Jobb helyzetben mindenképp a belgrádiak vannak, hiszen Bukarestben jobb teljesítményt nyújtottak ellenfelüknél, a visszavágón ráadásul várhatóan telt ház előtt játszhatnak, és az egy héttel ezelőttihez hasonló produkcióval akár a továbbjutást is kiharcolhatják – a recept sem túl nehéz: kicsit konkrétabbnak és célratörőbbnek kell lenni, illetve jobban kell koncentrálni a befejezéseknél. A Novi Pazar elleni bajnoki főpróba rosszul sikerült, a 3:2-es vereségből azonban nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, hiszen Zoran Milinković igencsak felforgatott gárdát küldött pályára. Néhány játékost pihentetett, mások pedig lábadoztak, nagy szerencse, hogy az edző ezúttal mindenkire számíthat, így a Steaua elleni meccsen megsérült Valerij Bozsinovra és Aboubakar Oumaroura is. Bozsinov szerint remek meccset játszottak Bukarestben, jó eredményt hoztak magukkal a visszavágóra, és annak ellenére, hogy ellenfelük rendszeres szereplője az európai kupasorozatok csoportkörének, reális esélyt lát rá, hogy megszakadjon a Steaua eme megsüvegelendő szériája: „Jó eredménnyel rendelkezünk, de senkit nem becsülünk alá. A Steaua egy nagy klub, minden évben a BL vagy az Európa-liga csoportkörében játszik. Viszont a Partizan a legnagyobb klub Szerbiában, amelynek megvan a győztes mentalitása és a képessége, hogy a csoportkörben játsszon. Azért is szerződtem ide, hogy a legnagyobb európai versenysorozatban játszhassak. Muszáj koncentráltnak lennünk, támadólag és agresszíven fellépnünk. Gólt akarunk lőni.”

A Videoton számára nem túl előnyös eredmény a hazai 1:1, az európai kupalégkörhöz az utóbbi években hozzászokott boriszoviak a 13 ezres helyi arénában már a magyar bajnoknál lényegesen erősebb együttesek dolgát is megnehezítették, a fehérváriakról ráadásul korántsem állítható, hogy remek formában utaztak volna el Fehéroroszországba. A hétvégén ugyan megszerezték első győzelmüket az NB I.-ben a Diósgyőr vendégeként, de azon a meccsen sem láthattunk sziporkázó játékot, a gólokat pedig elég szerencsés és drámai körülmények között a ráadás perceiben lőtték, amivel megfordították a mérkőzés állását. Legyünk azért igazságosak, játékuk jelentősen összeszedettebbnek tűnt, mint a korábbi bajnokikon, és a BATE elleni első meccsen sem vallottak szégyent, teljesítményüket a közönség is tapssal jutalmazta. Ez a párharc még nem dőlt el, bátran kell nekifutni a visszavágónak, mindenképp a győzelemre kell játszani, remélhetőleg a mielőbbi gólszerzésre fog törekedni Bernard Casoni csapata. A játékosok nyilatkozataiból lehet következtetni ilyen mentalitásra, a hátvéd Lang Ádám elmondása szerint győzni mennek Boriszovba: „Két hasonló képességű csapat között már az odavágó is ki-ki mérkőzés volt, a visszavágón is hasonlóra számítok. Várhatóan itt is, ott is lesznek lehetőségek, nüanszok fognak dönteni. Végre nyertünk, igaz, rendkívül drámai körülmények között, egy bajnokit, és most úgy utazunk ki, hogy nyerni akarunk és tovább szeretnénk jutni. Minimális hátrányban vagyunk az otthon kapott gól miatt, de ha tudunk dominálni, a javunkra fordíthatjuk a párharcot.”

A BATE Boriszov–Videoton találkozó 19.30-kor, a Partizan–Steaua mérkőzés 20.30-kor kezdődik.