2024. március 29., péntek

Krizsán Szilvia és Urbán András a jelöltek között

Harmincötödik alkalommal adják át a Színikritikusok Díját: két jelölést kapott az Újvidéki Színház a Bánk bán című produkcióért

A Színházi Kritikusok Céhe az idén 35. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A céhtagok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhatnak, s aki a legtöbb szavazatot kapja, az viheti haza a díjat. A tizenöt kategória mindegyikében a három legjobb szerepel, s hogy közülük kié a díj, az csak 2015. szeptember 20-án, a Trafó – Kortárs Művészetek Házában megrendezett átadó ünnepségen derül ki. A kritikusok itt fogják átadni negyedik alkalommal életműdíjukat: a titkos szavazással megválasztott nyertes nevét hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A legtöbb jelölést, összesen tizenkettőt a Katona József Színház szerezte, az Örkény István Színház hat jelölést, a Nemzeti Színház négy, a szombathelyi Weöres Sándor Színház három nominációt kapott. A jelöltek között két vidéki és két határon túli magyar alkotót, illetve előadást találunk.

A Katona József Színház négy előadása tizenkét jelölést kapott. A Faustot megtaláljuk a legjobb rendezések között (rendező: Schilling Árpád), a címszerepet alakító Máté Gábort a legjobb férfi főszereplők, Monori Lilit a legjobb női mellékszereplők, Mészáros Blankát a legígéretesebb pályakezdők között. A Faust díjat kaphat a legjobb díszletért és jelmezért (tervező: Ágh Márton), a legjobb új színházi zenéért (Dargay Marcell), valamint Márton László a szöveg újrafordításáért. A Kurázsi mama és gyermekei című előadásból Fullajtár Andreának a legjobb női fő-, Pálos Hannának a legjobb női mellékszereplők között drukkolhatunk. A két Korea újraegyesítése című előadás (rendező: Máté Gábor) a zenés/szórakoztató produkciók között versenyez. Az M/S című előadás zenéjét (Kákonyi Árpád – Matkó Tamás) is jelölték a kritikusok.

Az Örkény István Színház három előadása hat jelölést kapott. Az e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY jelölt a legjobb előadások (rendező: Mohácsi János), a legjobb új magyar drámák (Kovács Márton – Mohácsi István – Mohácsi János), valamint a legjobb új színházi zenék között is (Kovács Márton). A Bernhardi-ügy két jelölést kapott: versenyez a legjobb előadások (rendező: Ascher Tamás) között, Gálffi László pedig a legjobb férfi mellékszereplők között. A Diggerdrájver című produkciót (rendező: Bagossy László) különdíjra jelölték a kritikusok.

A Nemzeti Színház Brand című előadása négy jelölést kapott: Zsótér Sándor rendezése esélyes a legjobb előadások és a legjobb rendezések között, Törőcsik Mari a női mellékszereplők, Trill Zsolt a férfi főszereplők között nominált.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című, három kritikusdíjra jelölt előadása a legjobb új magyar drámák (Székely Csaba) között szerepel. Bajomi Nagy György a férfi főszereplők között versenyez, és jelölt lett Pilinyi Márta a jelmezekért.

A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság koprodukciója, a Koldusopera a legjobb zenés/szórakoztató előadások között versenyez (rendező: Bodó Viktor). A Szputnyik A heilbronni Katica című előadása (rendező: Kovács D. Dániel) a függetlenek között kapott jelölést, a címszerepet játszó Kurta Niké nevét pedig a legígéretesebb pályakezdők között találjuk. A Vígszínház Julius Caesar című előadása egy jelölést kapott: az El Kazovszkij-motívumok felhasználásával készült díszlettervért Menczel Róbertet nominálták.

Két jelölést kapott az Újvidéki Színház a Bánk bán című produkcióért: Urbán András előadása a legjobb rendezések, Krizsán Szilvia a legjobb női főszereplők között. Két nominációt kapott a Budapest Bábszínház Kabaré című előadása: amellett, hogy a legjobb zenés/szórakoztató előadások (rendező: Alföldi Róbert) egyike, Bercsényi Péter megkaphatja a legjobb férfi mellékszereplő díját. Két kategóriában esélyes a Stúdió K Színház: a W.S. Othellót a legjobb független előadások (rendező: Zsótér Sándor), a Maya hajóját a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások (rendező: Fodor Tamás) között találjuk. Szintén két jelölést kapott a k2 Színház és a Szkéné Színház koprodukciója, a Züfec, amelynek a legjobb új magyar drámák és a legjobb független színházi előadások (rendező: Benkó Bence, Fábián Péter) között is drukkolhatunk.

A Színikritikusok Díja idei várományosai között találjuk továbbá Lázár Katit (az Orlai Produkciós Iroda Kripli Mari című előadásában nyújtott alakításáért), Friedenthal Zoltán (a Pintér Béla és Társulata és az Átrium Film-Színház koprodukciójában bemutatott BÁRKIBÁRMIKOR című előadásban nyújtott alakításáért). A kritikusok jelölték ifj. Vidnyánszky Attilát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóját a legígéretesebb pályakezdők között.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között szerepel a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház Kutyafül, macskakő, egérút című produkciója (rendező: Kolozsi Angéla) és a Kolibri Színházból A trollgyerek (rendező: Novák János). Jelölést kapott a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatától Adrian Damian díszlete A nyugalom című előadásban. Jelöltek a Radnóti Miklós Színház Oresztészének Benedek Mari tervezte jelmezei. A kritikusok különdíjra jelölték a KOMA Blokkoló című projektumát.