2024. április 25., csütörtök

Névtáblát avattak a református templomon

Százöt év után került tábla a templomra (Fotó: Fekete J. József)

Százöt év után került tábla a templomra (Fotó: Fekete J. József)

A negyedszázada elhunyt Békássy Zoltán esperes és a halála után egy évtizeden át szolgáló, hat évvel ezelőtt elhalálozott Békássy Andor – Bács lelkipásztor emlékére avatott névtáblát a fennállásának 195. évfordulóját ünneplő zombori református gyülekezet a templomának utcai homlokzatán.

– Ez az épület 1910 óta a reformátusok tulajdonát képezte Zombor történelmi belvárosában. Ismertető névtábla csak most kerül rá. Azért, hogy a szent titkokat rejtő és betlehemi csillaggal ékeskedő tornyos templom keresztyén rendeltetéséről és tulajdonosáról tanúskodjék. Teszi ezt puritán református szellemben egyházunk régi jelvénye – a Jelenések könyvében megjelenő – zászlós bárány: a győzelmes Krisztust ábrázoló címerrel és a kétnyelvű tájékoztató felirattal – mondta a hívek előtt a táblát leleplező dr. Békássy Albert, a Nyugat-Európai Magyar Nyelvű Református Lelkigondozó Szolgálat elnöke, Johannita lovag, Békássy Zoltán néhai lelkipásztor fia.

Az ünnepi alkalmat jelenlétével és igehirdetésével megtisztelte Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke és Csányi Erzsébet pacséri lelkésznő, a zombori szórványgyülekezet rendszeres gondozója.

A névtábla leleplezését követően Békássy Albert filmvetítéssel egybekötve idézte föl a zombori gyülekezet és a városban szolgáló lelkészek történetét.