2024. április 19., péntek

Lyukas a tető, de lyukas a zseb is

Bácsföldváron a beázások veszélyeztetik a helyi közösség épületét, de nincs pénz a felújítására
A díszterem ajtajára már régebben lakat került, mert veszélyes (Fotó: Fehér Rózsa)

A díszterem ajtajára már régebben lakat került, mert veszélyes (Fotó: Fehér Rózsa)

A bácsföldváriak 2004 óta várnak a tető felújítására, azóta az épület állapota folyamatosan romlik, legutóbb két hónappal ezelőtt szakadt be a tető egy része. A problémát az alkalmazottak ideiglenes jelleggel orvosolták ugyan azzal, hogy bedeszkázták a keletkezett lyukat, de bármikor sor kerülhet hasonló esetre. A helyzet olyannyira tarthatatlanná és veszélyessé vált, hogy az épület bizonyos területeire a takarítónőknek is tilos belépniük.

A bácsföldvári helyi közösségnek otthont adó, 1907-ben megépült szecessziós épület sokáig a falu büszkesége volt, de az évtizedes nemtörődömség és a krónikus pénzhiány miatt mára már veszélyessé vált: kívülről omlásveszély fenyegeti a járókelőket, belülről a beázás teszi tönkre a dísztermet és az irodákat.

A tető és a mennyezet felújítása a számítások szerint mintegy hétmillió dinárba kerülne, de a homlokzatot is rendbe kellene hozni. Erre a beruházásra a helyi közösségnek nincsen pénze, pályázati úton sem sikerült forrásokhoz jutniuk, de a községi költségvetésbe sem terveztek be erre a célra eszközöket. Ha belátható időn belül nem találnak megoldást az értékes épület felújítására, menthetetlenül az enyészet martalékává válik a falu műemléke.