2024. március 28., csütörtök
ÖNKÉNTES VÉRADÁS

Jobb szervezettségre van szükség

Fehér András: Nagyobb szervezettséget követel a véradás támogatása (Fotó: Fekete J. József)

Fehér András: Nagyobb szervezettséget követel a véradás támogatása (Fotó: Fekete J. József)

A lakosság számarányában Zombor város vonzáskörében Gádoron (Gakovo) van a legtöbb önkéntes véradó, így nem véletlen, hogy éppen ezen a településen ülésezett augusztus első napján az Önkéntes Véradók Országos Szövetségének Központi Bizottsága.

A szervezet előtt is ismert, hogy a kórházak és klinikák nagy vérhiánnyal szembesülnek, ami a nyári hónapokban rendszerint megismétlődik, ám a véradók szerint, ha nem javul a szervezettség ezen a téren, akár állandósulhat is a vérhiány. Fehér Andrásnak, a szövetség főtitkárának tájékoztatása szerint az ülésen fölvetett problémák orvoslása érdekében közleményben fogalmazták meg az önkéntes véradók elvárásait, amelyek tovább ösztönöznék humanitárius tevékenységüket, mert jelenleg a szükséges vérmennyiség mindössze egyharmadát adományozzák.

– Az új véradók toborzásához és a jelenlegiek motiválásához például be kell tartani a törvényt. A munkatörvény ugyanis előírja, hogy az önkéntes véradót két szabadnap illeti meg a véradást követően. Azt viszont még soha nem vonták felelősségre, aki munkaadóként nem tette lehetővé a szabadnapok kihasználását. Szerintünk jogos elvárás, hogy az önkéntes véradók ingyenes orvosi és fogorvosi ellátásban részesüljenek, ne kelljen járulékot fizetniük a gyógyszerek kiváltásakor – foglalta össze az önkéntes véradók szerény elvárásait Radomir Tošić, a Szövetség főbizottságának elnöke.