2024. április 20., szombat

Munkában a felügyelők

Szerbiában a vállalkozások mintegy 30 százaléka illegálisan működik

Az állam megkezdte a nem bejegyzett gazdasági tevékenységet végző cégek ellenőrzését. A becslések szerint Szerbiában a vállalatok mintegy 30 százaléka illegálisan működik. Az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium adatai szerint az illegálisan működő cégek közül a legtöbb kisebb textilipari műhely. A szóban forgó kisüzemek házak pincéiben, lakásokban és eldugott épületrészekben folytatják tevékenységüket, bejelentetlen munkásokat alkalmaznak, és hamisított termékeikkel megkárosítják a legálisan bejegyzett üzemeket. Az illegális textilipari üzemek mellett fogorvosi rendelők, mészárszékek, időseket gondozó intézmények, nem élelmiszert értékesítő boltok, esküvőket szervező irodák stb. alkotják a fenn említett 30 százalékot.

Egyre több üzlethelyiség, kisüzem, pékség ajtaján jelenik meg a működési engedélyt szüneteltető határozat (Fotó: Dávid Csilla)

Egyre több üzlethelyiség, kisüzem, pékség ajtaján jelenik meg a működési engedélyt szüneteltető határozat (Fotó: Dávid Csilla)

A bejegyzetlen gazdasági szubjektumok és a feketéző munkavállalók felügyelőségi ellenőrzéséről szóló törvény a múlt héten, pénteken lépett hatályba. A törvény szerint a bejegyzetlen vagy a szürkegazdaságban tevékenykedő létesítmények tulajdonosainak megtilthatják a további működést, lefoglalhatják a boltban, üzemben található árut, a dokumentumokat és egyéb tárgyakat. A kiszabható büntetés 50 ezertől 2 millió dinárig terjedhet.

Az ellenőrök igyekeznek útját állni az illegális tevékenységeknek, kiváltképp a bejegyzetlen sóderkitermelőkben folyó munkálatoknak, amelyek károsítják a környezetet, valamint pékségeknek, mészárszékeknek és az élelmiszerboltoknak.

Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter szerint az ellenőrök figyelmének középpontjában azok a tevékenységek lesznek, amelyekkel kapcsolatban fennáll a gyanú, hogy veszélyeztetik a polgárok egészségét és a környezetet. A miniszter hozzátette, hogy nem azokat az embereket akarják megbüntetni, akik megélhetési problémákkal küszködnek. A dokumentumok és papírok világán túl van egy másik világ, amelyet nem lehet nem észrevennünk – mondta Udovički.
Az új törvényt idén áprilisban fogadták el, és előírja, hogy a felügyelőségek akkor is reagáljanak, ha nem a saját hatáskörükbe tartozó visszásságokat észlelnek. Az úgynevezett nem bejegyzett gazdasági szubjektumok közé tartoznak az adót nem fizető vállalatok, a fogyasztók és a dolgozók jogait nem tisztelő cégek, a munkavédelmi előírásokat nem betartó munkaadók, valamint azok a vállalkozások, amelyek nincsenek szabályosan bejegyezve a Gazdasági Cégjegyzéknél.
Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkaadók Uniójának elnöke szerint nehéz felbecsülni, hogy az országban mennyien üzletelnek illegálisan, de egyes becslések szerint a költségvetés mintegy 30 százalékkal rövidül meg a feketézők miatt.

– Az országban sok a munkanélküli, és valamennyien igyekeznek feltalálni magukat – mondta Atanacković. – Ezek az emberek újságban és egyéb helyeken hirdetik a vízvezeték-szerelői, villanyszerelői és más szolgáltatásokat, dolgoznának a túlélésért. Atanacković szerint először a nagy erőgépeket használó és a közjavakat pusztító sóderkitermelőknél és a nagyvállalkozóknál kell kezdeni az ellenőrzéseket, és csak fokozatosan haladni a kisebb szabálytalankodók felé.