2024. március 29., péntek

Tíz érdekelt a Szerbiai Telekomra

Többnyire beruházási alapok tettek nem kötelező érvényű vásárlási ajánlatot

Letelt a nem kötelező érvényű ajánlatok benyújtásának határideje, és a Szerbiai Telekom Telekommunikációs Közvállalat megszerzésére mintegy tíz érdekelt fél nyújtotta be ajánlatát. Ajánlatot tett a német Telekom, egy orosz cég, valamint az osztrák Telekom, amelynek tavaly óta a világ egyik leggazdagabb emberének számító Carlos Slim mexikói milliárdos a többségi tulajdonosa. Az érdeklődők többsége beruházási alap, közülük négy amerikai székhelyű.

Ide tartozik a hír, hogy a részvényesek tiltakozása miatt az osztrák telekommunikációs vállalat visszavonja ajánlatát. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor a mexikói milliárdos a saját cégén, az América Móvilon keresztül igyekszik megszerezni a Szerbiai Telekomot.

A hazai gazdasági szakemberek véleménye szerint a Telekomot vagy el kell adni, vagy át kell engedni hozzáértő menedzsereknek. A telekommunikációs vállalat a konkurencia miatt nemcsak a szerbiai, hanem a bosznia-hercegovinai és a montenegrói piacon is elvesztette a lendületét. Az államnak nincs pénze a szükséges befektetésekre, a konkurencia viszont rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel. Ilyen piaci körülmények közepette pedig a Telekom csakis vesztes lehet – nyilatkozta Milan Kovačević külföldi befektetési tanácsadó.

Az értékesítési folyamat jelenlegi fázisában Szerbia még nem döntötte el, hogy mekkora állami tulajdonrészt akar eladni, és azt sem tudja, milyen árat szabjon. Az öt évvel ezelőtti becslés szerint a Telekom 2,2 milliárd eurót ért. Az akkori kormány a Telekom 51 százalékáért legalább 1,4 milliárd eurót kért, és az egyedüli érdeklődő, a Telekom Austria 1,1 milliárdot kínált érte. A szerb kormány elutasította az osztrák árajánlatot, és elállt az üzlettől. Egyes fővárosi hírforrások szerint az eladási ár körül ismét nézeteltérések lehetnek, mivel a jelentkezők ajánlata meg sem közelíti a 2,2 milliárd eurót. A Telekom eladási hirdetésében nem tüntették fel a vállalat valódi, csupán a könyvelőségi értékét, ami 17,4 milliárd dináros pénzbeli tőkét és 82,5 milliárd dinárnyi nem pénzbeli értéket jelent.