2024. március 29., péntek

Mihajlo Šević Óbecse új díszpolgára

A községi képviselő-testület szombati díszülésén átadták a község idei díjait is

Öt évvel ezelőtt avatta első újkori díszpolgárát Óbecse, akkor Skrabány Viktor festőművész, nyugalmazott rajztanár vehette át a kitüntetést. Ez alkalommal, szombaton Mihajlo Ševićet érte ez a megtiszteltetés.

Az indoklás szerint Mihajlo Šević a népfelszabadító mozgalomban kifejtett önfeláldozó tevékenységével, a Fadip vállalat sikereihez való hozzájárulásával és a község érdekében kifejtett munkájával érdemelte ki ezt a címet.

A községháza dísztermében Nenad Ivanišević, a Köztársasági Munkaügyi, Foglalkoztatási, Szociálpolitikai Minisztérium államtitkára, Szamosvölgyi Péter, a testvérváros Sátoraljaújhely polgármestere, Vuk Radojević óbecsei polgármester és Szilágyi Edit, a községi képviselő-testület alelnöke üdvözölte a megjelenteket, majd a polgármester és Kinka Erzsébet alpolgármester átadta a községi díjakat. Ezt az elismerést a következő polgárok és jogi személyek kapták meg: Gálik László, a Közigazgatási Hivatal dolgozója, aki munkahelyén újraélesztéssel megmentette egy ember életét, Dragan Knežev, a sikeres és társadalmilag elkötelezett Knott Autoflex Jug Kft. tulajdonosa, a gazdaságot, a tudományt és a sportot is támogató MGM Plamen Company Kft., Szilágyi Csaba olimpikon úszó, Slobodan Preradović művelődésszervező, a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör és Lovas Đijanta, a Petar Konjović Zeneiskola zongoratanárnője, a Katicabogár gyermekkórus megalapítója.

Óbecsén 2009-ben ünnepelték meg első alkalommal azt, hogy 1774-ben Mária Terézia magyar királynő a kiváltságokról szóló második rendeletével megerősítette a Tisza menti koronaterület lakosságának adott kiváltságokat, és azokat a nem szerb lakosságra is kiterjesztette – így lett az augusztus elsejei egyenjogúság napja Óbecse község napja is. Az ünnep mindössze néhány évig volt mindenkié, ekkoriban több napon át koncerteket, előadásokat tartottak a városban, a legutóbbi hatalomváltást követően viszont az a szokás honosodott meg, hogy a község napját csupán egy díszüléssel, az azt követő állófogadással, majd vacsorával ünneplik meg azok, akik meghívást kapnak az eseményre. Óbecse község többi polgárának ez az ünnep ugyanolyan nap, mint az összes többi.