2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

„Szidták a csapatot és Zengát is”

Remek játékkal, rendkívüli gólokkal csodálatos eredményt ért el Torinóban, a Sampdoria elleni Európa-liga-selejtező mérkőzésen az újvidéki Vojvodina, amely óriási meglepetésre 4:0-ra nyert idegenben, ezzel gyakorlatilag kiharcolta helyét a második számú európai kupasorozat kvalifikációinak rájátszásában. Ugyanettől távol került a Debrecen, amely hazai pályán 3:2-re kikapott a norvég Rosenborgtól.

A Vojvodina nem sokáig lacafacázott, már a 4. percben megszerezte a vezetést, egy remek akció végén Mirko Ivanić vette be Emiliano Viviano kapuját. Az első félidőben mindkét csapat előtt adódott néhány kósza lehetőség, hogy aztán a második játékrészben az újvidéki együttes egyértelművé tegye a mérkőzést. Ognjen Ožegović kipattanó lövését Aleksandar Stanisavljević a 49. percben közelről a kapuba juttatta. Az 57. percben aztán a meccs leglátványosabb jelenete játszódott le, Bojan Nastić közel 50 méteres ívelését Ožegović a tizenhatoson kívülről, Viviano felett egyből a kapuba emelte. Hogy a győzelem kiütéses legyen, arról is Ožegović gondoskodott, hiszen a 90. percben egy kapu előtti kavarodást követően beállította a 4:0-s végeredményt.

Torinóban élőben látta a mérkőzést Zakinszky Márk, a Vajdasági Rádió és Televízió riportere, akit felkerestünk, hogy számoljon be, milyen élmény volt a meccs, milyen volt a hangulat, mit szóltak az olaszok a fejleményekhez. Elmondása szerint a torinói stadionba mintegy 5000 néző látogatott ki, közülük 200 körüli volt a Vojvodina-drukkerek száma, akik szervezett autóbuszokkal érkeztek Olaszországba. „A kollégákkal megállapítottuk, hogy annak ellenére, hogy csak ennyien voltak a több mint húszezer férőhelyes stadionban, nagyon jó volt a hangulat. Szépen lehetett hallani mindkét tábort.” Zakinszky arról is beszámolt, hogyan élték meg, hogy az újvidéki csapat teljességgel riválisa fölé kerekedett: „Walter Zenga, a Sampdoria edzője a mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy a Vojvodina az esélyese a párharcnak, de akkor ezt szerintem nem sokan vették komolyan, sőt Szabó Zoltán, a Vojvodina pályaedzője is azt mondta, hogy Zenga túloz ezzel a kijelentéssel. De utána ez mégis beigazolódott. A Vojvodina szakvezetésétől kezdve a Sampdoria irányítóiig mindenkinek hihetetlen volt, ahogy alakultak az események. Az első félidőben lőtt gól után arra gondoltunk, hogy ez jó, csak tartsák meg az előnyt, aztán amikor megszületett a második, majd nem sokkal utána a harmadik gól is, teljesen euforikussá vált a hangulat az újvidékiek között. Nagyon korrekt és szép gesztus volt, hogy amikor az első két gólszerzőt, Ivanićot és Stanisavljevićet lecserélte Zagorčić, akkor az egész stadion megtapsolta őket.” A tévés kolléga szerint az olasz drukkerek sem hittek a szemüknek: „Akiket mi hallottunk, azok közvetlenül az újságírók előtt ültek, szidták a csapatot és Zengát is. Igazi olaszos temperamentummal nyilvánították ki nemtetszésüket. Nagyon letörtek, az elnökük a meccs után elnézést is kért a szurkolóktól a látottak miatt.”

A mérkőzésnek volt még egy érdekessége, hiszen a Samp története egyetlen bajnoki címét az újvidéki klub korábbi legendás játékosa és edzője, Vujadin Boškov irányítása alatt nyerte, amiről nem feledkeztek meg a genovai együttesnél sem: „Volt egy találkozó a klubok vezetősége között, a Boškov zarándoklása munkacímet adták az egész látogatásnak. Érdekes, hogy ott, ahol a Sampdoria-drukkerek voltak, kifeszítettek egy feliratot, amelyet így fordíthatnánk le: Köszönjük szépen, Vujke bácsi” – hallhattuk Zakinszkytól, aki azt is kifejtette, hogy az olaszoknak elég korai volt ez a mérkőzés, hiszen még nem vették fel a versenyritmust, edzőt cseréltek, a keret fele kicserélődött, ezzel szemben a Vojvodina már a szerbiai élvonalban és az európai porondon is túl van néhány meccsen. A visszavágó pedig formalitásnak tekinthető, hiszen szinte képtelenség négygólos hátrányt ledolgozni, így a Vojvodina várhatóan az Európa-liga rájátszásában folytathatja majd szereplését.

Ugyanezt nehezen valósíthatja meg a Debrecen, hiszen annak ellenére, hogy Balogh Norbert látványos góljával a 33. percben vezetést szerzett, a győzelmet nem tudta kiharcolni, a második félidőben Tobias Mikkelsen duplájával és Pål Helland góljával fordított a Rosenborg, Bódi Ádám az utolsó percben csak a 2:3-as végeredményt tudta beállítani. Norvégiában tehát nyernie kellene a magyar együttesnek, lehetőleg két góllal, Kondás Elemér vezetőedző szerint ez sem lehetetlen: „Gratulálok a fiúknak, mert odatették magukat, és helyenként jól futballoztak. Egy jó csapat győzött le minket, de semmiképpen sem adjuk fel. Bízom a játékosokban.”

Még egy mérkőzésre érdemes kitérni, hiszen Albániában, a Kukësi elleni mérkőzésen a varsói Legia első gólját a zentai származású magyar válogatott csatár, Nemanja Nikolić szerezte, a találkozót azonban 2:1-es vendégvezetésnél félbeszakították, mert az albán drukkerek közül valaki megdobta egy kővel az egyik varsói játékost, Ondrej Dudát, akit hordágyon vittek le a pályáról.

A párharcok visszavágóit jövő csütörtökön, augusztus 6-án játsszák le.

Európa-liga, 3. selejtezőkör, első mérkőzések: Sampdoria–Vojvodina 0:4 (Ivanić 4., Stanisavljević 49., Ožegović 58., 90+1.), Debrecen–Rosenborg 2:3 (Balogh 33., Bódi 90., ill. Mikkelsen 52., 87., Helland 58.), Standard Liège–Željezničar 2:1 (Kosorić 16. – öngól, Knockaert 28., ill. Đelmić 64.), Hajduk Split–Strømsgodset 2:0 (Balić 67., Kiš 90+3.), Kukësi–Legia Warszawa 1:2-nél félbeszakadt (Moreira 49., ill. Nikolić 29, Rzenziczak 51.).