2024. március 28., csütörtök

Ha pusztul a vidék, pusztul az ország is

A beruházásokra szánt támogatás 80 százaléka kizárólag a kis- és közepes méretű gazdaságok számára lesz elérhető – A Baranya-megyei Szentlőrincen megnyílt az idei mezőgazdasági szakvásár

A vidékbe, a mezőgazdaságba érdemes befektetni, érdemes azt fejleszteni - mondta Kövér László a baranyai Szentlőrincen pénteken. Az Országgyűlés elnöke az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági szakvására, a 22. alkalommal megrendezett Szentlőrinci Gazdanapok megnyitóján statisztikai adatokkal támasztotta alá, hogy az agráriumnak a gazdasági növekedéshez való hozzájárulása jelentősen nőtt az elmúlt években. A mezőgazdaság kibocsátása 2014-ben 42,9 százalékkal haladta meg a 2010. évit, az agrárexport 2010 és 2014 között 46,8 százalékkal bővült, tavaly a nemzetgazdaság külkereskedelmi többletéből az agrárgazdaság 49 százalékkal részesedett.

A házelnök szavai szerint jutott pénz bőven a mezőgazdaságnak az elmúlt években, s a jövőben is bőven kell jutnia, de az, hogy annak milyen részeibe és mennyi, nagyon alapos megfontolást kíván.

Kövér László felidézte, hogy a második Orbán-kormány által megörökölt, a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési időszakhoz kapcsolódó Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyértelműen a technológiai fejlesztésekben, a létszámcsökkentésben érdekelt nagygazdaságoknak kedvezett, ezen időszakban a legtöbb forráshoz jutott gazdálkodói kör 1 százaléka a támogatások valamivel több, mint 50 százalékát szerezte meg.

– Nem ördögtől való logika az, amely a legnagyobbak erősödését igyekezett elősegíteni, Magyarországnak ugyanis az egész világ mezőgazdasági nagyüzemeivel, ezek kínálatával, olcsó állati és növényi termékeivel kell versenyre kelnie és családi gazdaságaink, kistermelőink erre önmagukban aligha képesek – mondta Kövér László. Hozzátette, a helyes arányok mérlegelésekor azonban ennél sokkal több szempontot, hatást kell figyelembe venni, például azt, hogy a munkanélküliségnek milyen államháztartási, közérzeti, közbiztonsági hatásai, következményei lehetnek.

– A jól jövedelmező, virágzó nagyüzemek árnyékában elpusztulhat a vidék, ahol pedig pusztul a vidék, ott pusztul az ország is, a nemzet is, ezért gyökeresen változtatni kellett az eddigi arányokon – fogalmazott.

Elmondta, hogy Magyarország 2014-2020 közötti vidékfejlesztési programját várhatóan augusztusban hagyja jóvá az Európai Unió illetékes bizottsága, megvalósítására 2020-ig 1300 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre. A program kiemelt céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megőrzése, új munkahelyek teremtése, a munkaigényes ágazatok fejlesztése, kiemelten a kis és közepes, főként családi gazdaságok esetében.

Kövér László ismertetése szerint az 1200 hektár feletti birtokok területalapú támogatásának 70 százaléka megszűnt, ez az összeg a vidékfejlesztési források keretén belül használható fel. Az agrár környezetgazdálkodás esetében a szántókra vonatkozóan ahogy nő a mezőgazdasági üzemek területe, úgy csökken fokozatosan a rájuk kifizetendő támogatás. Nem változik viszont, tehát üzemmérettől függetlenül továbbra is 100 százalékos lesz a támogatás a gyep, az ültetvény, a nádas, továbbá az ökológiai gazdálkodás esetében.
A beruházásokra szánt támogatás 80 százaléka kizárólag a kis- és közepes méretű gazdaságok számára lesz elérhető úgy, hogy a források több mint 40 százaléka munkahelyteremtő beruházásokra használható fel. A fejlesztésekhez lehetőség lesz előleg felvételre is, így a kisebb gazdaságok is sikeresen pályázhatnak.

Kövér László kitért arra, hogy átláthatóbbá és hatékonyabbá válik a pályázati rendszer és a döntési mechanizmus, a felhívások időben eljutnak az érintettekhez, a pályázatok lényegesen kevesebb adminisztrációval járnak majd.