2024. április 19., péntek

A vásártérre kerülnek a migránsok

Aleksandar Vulin és Pásztor István látogatása Magyarkanizsán

A magyarkanizsai menekültprobléma miatt tett látogatást tegnap a városban Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, valamint Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke. A látogatás során a politikusok megtekintették a rendőrállomás udvarában felállított konténereket, amelyeket az amerikai Katolikus Segélyszolgálat (Catholic Relief Service) biztosított a városnak három hónapra.

A légkondicionálóval felszerelt alvóhelyiségeket, tusolókat, mosdókat és illemhelyet tartalmazó konténereket a visszatoloncolt migránsok vehetik majd igénybe, emellett a jelenleg üresen álló bírósági épületnek egy részét is igénybe véve ott két fordító és orvos áll a rendelkezésükre. Vulin miniszter szerint, ha biztosítjuk a bevándorlók alapszükségleteit egy helyen, akkor tehermentesítjük a város köztereit és a parkokat a menekültektől.

– Nem létesítünk menekülttábort, sem gyűjtőhelyet Magyarkanizsán, csupán a legszükségesebb segítséget adjuk meg a migránsoknak. De minden segítség, amelyet nyújtunk nekik, egyben segítség a város lakosainak is, hiszen ha biztosítunk nekik tisztálkodási lehetőséget, orvosi ellátást, gyógyszereket, pihenőhelyet, akkor tehermentesítjük a köztereket és a parkokat. Nekik is szükségük van az alapvető higiéniai és humanitárius ellátásra – mondta a miniszter.

Az önkormányzat vállára nehezedő terhek csökkentésére Pásztor István ígéretet tett, mint mondta, a nap folyamán arról fognak tárgyalni, hogy a Belgrádból érkező menekültek számára megfelelő helyet találjanak, ahol nem zavarják a község lakosságát.

– Nagyon fontos, hogy az összes erőforrást mozgósítani tudjuk annak érdekében, hogy ezen az áldatlan helyzeten segíteni tudjunk. Ami a tartományt illeti, eddig elsősorban áruszállítmány érkezett, az árutartalékokból ivóvíz, tisztálkodási szerek, élelem, és az elkövetkező időben is, ha szükség lesz rá, akkor ilyen jellegű támogatásra lehet számítani. A tartományi költségvetés tételéből pénzügyi segítségre is szüksége volna az önkormányzatnak, mivel más szükségletei is vannak, amelyeket ebből a pénzből rendezni tudna. Konkrét ígéretet nem kaptam, de arról beszéltünk, hogy minden lehetséges eszközt mozgósítanak, hogy minimalizáljuk a problémát. Azt gondolom, ennél konkrétabb ígéretet nem tud adni senki. Ha a mai nap folyamán itt, Magyarkanizsán sikerül megállapodni abban, hogy a vásártéren egy olyan hely jöhet létre, ahol alapvető tisztálkodási feltételek, ivóvíz, szennyvízelvezetés, áram lesz, akkor azt gondolom, hogy ki lehet üríteni a városközpontot és Kanizsa parkját. Ebben próbálom meggyőzni a miniszter urat, hogy ilyen téren segítsünk a kanizsaiaknak – mondta Pásztor István.