2024. március 29., péntek

Augusztusban elfogy a pénz

Magyarkanizsa még nem kapott támogatást a menekültek okozta költségekre

Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester tegnap sajtóértekezleten számolt be az újságíróknak arról, hogy a tartomány két szállítmányát leszámítva semmilyen segítséget nem kaptak a felsőbb szintekről, az önkormányzatnak azonban nincsenek eszközei, hogy a menekültek okozta költségeket egyedül fedezze. A polgármester elmondta, hogy ha nem érkezik támogatás, augusztus közepére elfogy a pénz.

– A menekültek esetében nincs szó hosszabb távú maradásról, letelepedésről, ők csak áthaladnak a községünkön, de az önkormányzatnak ez is pluszköltséget jelent. Költségvetésünkben pedig nincs ilyesmire eszköz, augusztus folyamán szinte minden hétvégén rendezvényeket tartunk a város központjában, ezért zavaró a sok menekült jelenléte, s ezt napokon belül meg kell oldani; valamint kifogyunk a tartalékainkból is, ha hamarosan nem érkezik segítség, amelyet már megígértek – mondta a polgármester.

Lackó Róbert menekültügyi felelős elmondta, hogy eddig ivóvizet és egyéb tisztálkodási szereket tartalmazó szállítmány érkezett kétszer, valamint az úgynevezett lakókonténer, amelyet a rendőrállomás udvarában már üzembe is helyeztek, de az újságíróknak nem engedték fotózni ezeket a konténereket, ehhez a nagykikindai rendőrállomástól kellett volna előzetes engedélyt kérni.

– Köszönjük a tartományi kormány eddigi támogatását, de az a napi problémáinknak csak egy nagyon kis részét oldotta meg. Bízunk az ígéretekben, és reméljük, hogy hamarosan megérkezik az anyagi segítség is, hiszen bár továbbra sem akarjuk, hogy a község területén menekülttábort létesítsenek, de innen a város a központjából is át kell helyezni őket valahová, egyrészt a lakosság biztonsága érdekében, másrészt a jövő hónapi rendezvények zavartalan lebonyolítása végett. Ezt napokon belül meg kell oldani – mondta Lackó, aki hozzátette, az önkormányzat jó kapcsolatot ápol a többi illetékes szervvel, intézménnyel, az egészségügyi jelentéseket tekintve nincs ok aggodalomra, a görög–macedón határról viszont azt az információt kapták tegnap reggel, hogy ott jelenleg húszezer ember várakozik, s többségük valószínűleg Kanizsáig is eljut.

A Komunalac kommunális szolgáltató igazgatója, Pálfi Ervin beszámolt róla, hogy a heti rendszerességgel végzett tisztítást a köztereken ma már naponta végzik, s nemcsak munkaidőben, de már sem anyagilag, sem munkaerővel nem győzik.

– Körülbelül ötvenezer négyzetméteres felületet takarítunk naponta, fertőtlenítjük a köztereket, de már a zöldfelületeink is veszélyeztetve vannak. Több helyen úgy látjuk, fel kell szántani gyepet, és újra kell vetni. A városháza és a buszállomás környékén, valamint a Tisza strandfeljáróján takarítanak, emellett szükséges volna a Tiszavirág sétánytól egészen a határig mintegy ötszázezer négyzetméteres sávban is felszedni a szemetet, fertőtleníteni, de ezzel eddig még nem tudtunk foglalkozni, nincs rá kapacitásunk. Megjelent egy pályázat, amely konkrétan a migránsok által hagyott szemét eltakarítására irányul, ennek keretében a köztársasági munkaközvetítőtől harmincegy embert kértünk, akik nem a köztereket, hanem a határhoz vezető utat takarítanák – mondta Pálfi.

Az igazgató hozzátette, hogy a szemétszedéshez megfelelő védőöltözék kell, ezért arra kéri azokat az önkénteseket, civil szervezeteket, akik ezzel szeretnének foglalkozni, hogy biztosítsanak kesztyűket, illetve forduljanak hozzájuk, és közösen, összefogva takarítsanak.