2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS – TÓTHFALU

A horgosi Szalma Lénárd a tábor legjobbja

A tábor résztvevői

A tábor résztvevői

A tóthfalusi Nyers István Labdarúgó-akadémia volt a szervezője és a házigazdája a budapesti Ferencvárossal megkötött hosszú távú megállapodás keretében létrejött nyári gyermektábornak, amelybe közel 60 vajdasági gyermek kapcsolódott be. A tábor célja a Nyers István-akadémia munkájának folyamatosságához szükséges tehetségek felfedezése volt.

Volford Tibor táborvezető, az akadémia edzője kiemelte, hogy a Ferencvárossal történt szerződés-aláírás és a munkakapcsolat kialakulása után a legfőbb cél, hogy tehetséges játékosokat fedezzenek fel, akiknek az akadémián biztosíthatják a lehetőséget, hogy bizonyítsák képességeiket, és fejlődhessenek.

A vajdasági településeken vannak tehetségek, de az emberek még mindig kissé szkeptikusak, és nem engedik egykönnyen a gyerekeket Tóthfaluba. Úgy érzem, hogy nagy lépést tettünk ilyen szempontból is ezzel a táborral, hiszen az itt összegyűlt focisták mellett az akadémia munkájában 50 tehetség vesz részt, úgyhogy az ajtónk nyitva áll, és várjuk a gyerekek jelentkezését, akik a tábor után az akadémián szeretnék folytatni a munkát – mondta Volford.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a Ferencvárossal megkezdett együttműködésnek már megvannak az első konkrét eredményei is, hiszen a 15 éves tehetség, Lajkó Csanád már a budapesti együttesnél tölti a felkészülési időszakot.

Büszkék vagyunk rá, hiszen eredményesen túljutott a kiválasztáson, a legjobbakat kívánjuk neki, reméljük, hogy fejlődni fog, és sikeres futballpályafutást tudhat majd magáénak – nyilatkozta Volford.

A szabadkai Sergej Šipraga három éve futballozik, elégedett volt a Tóthfaluban elvégzett munkával és az ott-tartózkodással: – Az egész nap be volt osztva a hétórai ébresztéstől kora estig. Leginkább a pályán végzett edzéseket vártuk, amelyekből napi kétszer két óra jutott, egyszer délelőtt és egyszer délután. A pálya remek, az edzői kar és a társaság jó, és a feladatok mellett a szórakozásra és a barátkozásra is jutott idő.

A tábor munkájában Volford Tiboron kívül részt vett a horgosi Darko Veselinov edző és pedagógus, két kapusedző, Benkó Tihamér és Bagdi Ferenc, illetve asszisztensként a zentai Bolyai-gimnázium két végzett diákja, akik a szabadkai felsőfokú edzői szakra iratkoztak, munkájukat az akadémián segédedzőként végzik majd, és Tóthfaluból járnak majd Szabadkára tanulni.

A focitáborba a gyerekek a környező településeken kívül Újvidékről, Szabadkára, Bácsföldvárról, Temerinből és más vajdasági helységekből érkeztek. Darko Veselinov elmondása szerint a tábor elején az általános futballtechnikákkal, a labdaátvétellel, a passzolással és a labdavezetéssel foglalkoztak, hogy aztán edzésről edzésre haladjanak egy-egy lépcsőfokkal feljebb. Minden délutáni edzést figyelemmel kísért a Coerver Coaching szakembergárdája is. A Coerver Coaching a világ első számú edzésmódszere, amely a fiatalabb korosztályokra fókuszál, a módszert elfogadja és ajánlja a FIFA és az UEFA is.

A Nyers István Labdarúgó-akadémia mindenképp elismerést érdemel, hiszen Szerbiában elsőként írt alá szerződést a Coerver Coachinggal, amely egy egyedülálló rendszer a futballisták egyéni fejlesztésére irányuló munkában. A tóthfalusi akadémiát követően írta alá szerződését az OFK Beograd és az újvidéki Vojvodina, számunkra megtiszteltetés, hogy ezen a téren az elsők között vagyunk. A fiatal tehetségekkel való szakmai munka rendkívül fontos, amelynek első lépése a pályán és az azon kívül való viselkedésre való nevelés. Ha a futballról van szó, elsősorban a technikájuk fejlesztésén dolgozunk, a későbbiekben magáig a játékig is eljutunk. A 7–12 éves korosztályban elengedhetetlen a futball alapjainak és technikájának az elsajátítása, utána lehet tökéletesíteni a játékot. Reméljük, hogy a tábor résztvevői közül sokan folytatják majd tanulmányaikat az akadémián, mert erről már a tábor ideje alatt beszéltünk a gyerekekkel és szüleikkel is – emelte ki Veselinov.

Tóthfaluban remek munkafeltételek vannak, hiszen a fiatal tehetségekkel való munkához adott három pálya és bentlakásos kollégium is. A központi pálya fenomenális, rendelkezik minden szükséges kellékkel és felszereléssel. Az egyik pálya felújítás alatt áll, és tervben van az is, hogy egy pályát műfűvel borítsanak le, mellé öltözőket is szeretnének, amivel teljessé válna a komplexum, amelyben jobbak a feltételek, mint sok klubnál.

A tóthfalusi tábor végén megválasztották a legjobb és legígéretesebb játékost is, aki 4-5 napot a budapesti Ferencvárosnál tölthet, ami a focitábor fődíja is volt. Ezúttal a horgosi Szalma Lénárd lett a díjazott.