2024. március 29., péntek

Művészet és műemlékvédelem

Zentán ma este megnyílik a művésztelepen készült alkotásokat bemutató kiállítás

A képzőművészetet az építőművészettel, valamint a műemlékvédelemmel kapcsolja össze a Művészet és műemlékvédelem elnevezésű művésztelep, amelyet negyedik alkalommal szerveztek meg Zentán. A művésztelep egy nyitott, kísérletező művészeti platform, amely elsősorban az egyetemi hallgatókat, pályakezdőket, végzős képzőművész szakos középiskolásokat szólítja meg, olyan alkotókat keresve, akik hisznek a művészeti akciókban, valamint az olyan művészetben, amely egy adott közegre reflektál.

A zentai Művelődési Ház kiállítási terme nyitott műteremmé alakult a művésztelep idejére

A zentai Művelődési Ház kiállítási terme nyitott műteremmé alakult a művésztelep idejére

A zentai Művelődési Ház kiállítási terme nyitott műteremmé alakult a július 22-én kezdődött és július 31-én záruló művésztelep idejére, ahova bármikor be lehetett sétálni és körbe lehetett nézni, ahol bármikor el lehetett beszélgetni a fiatal alkotókkal. A szervezők örömmel nyugtázták, hogy a zentaiak igazán nyitottak voltak minderre, ahogyan azt is, hogy igen eredményes volt annak a kérdőívnek a kitöltése is, amelyet Vázsonyi Csilla antropológus készített, és amelyben a személyes városképre kérdezett rá. A művészeti munkát előkészítve ugyanis számos interjú készült a házak tulajdonosaival, valamint azokkal, akik ismerték az építtetőket, vagy emlékeztek az ott lakó családokra. A szakemberek szerint ez a feltárás azért tekinthető rendkívül értékesnek, mert általa az utolsó pillanatban rögzíthették a visszaemlékezéseket, illetve a különféle információkat is.

A Művészet és műemlékvédelem elnevezésű művésztelep művészeti vezetője idén is dr. habil. Raffay Endre PhD művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Művészettörténet Tanszékének vezetője, a Képzőművészeti Intézet igazgatója, vezető mesterei pedig dr. Timar Katalin Arany Oroszlán és Németh Lajos-díjas művészettörténész, a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, a PTE MK Művészettörténet és -elmélet Iskola adjunktusa, Sinkovics Ede festőművész és Gajda Szilvia keramikus, szervezői pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet voltak.

A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is sokrétű programmal készültek a művésztelep résztvevői számára, akiknek munkáiból ma este nyílik kiállítás a zentai Művelődési Házban. A kiállító alkotók a művésztelep résztvevői: Baranyi Enikő (Balatonfüred), Belec Anikó (Zenta), Berze Katalin (Zenta), Bocsi Éva (Maglód), Deák Anita (Zenta), Hegyvári Dávid (Göd), Kincses Endre (Zenta), Kiss Natália (Szenttamás), Kovács Bernadett (Budapest), Mészáros Juli (Ada), Murányi Marcell (Budapest), Raffay Endre (Budapest), Rúzsa Réka (Ada), Sinkovics Ede (Budapest), Szűcs András (Maglód), Újházi Adrienn (Újvidék) és Vidákovich Sámuel (Pécs) lesznek. A kiállítás megnyitójára, amely 19 órakor kezdődik, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, akárcsak a telep péntek délelőtti záróprogramjára, amelynek keretében az Adai utcában és a Széchenyi téren 9 órakor kezdődő művészeti akció során felhelyezik a műemléktáblákat a kiválasztott épületekre.