2024. április 25., csütörtök
Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválja, Palics

A modern kori Jób és a második világháború

A palicsi filmfesztivál vendége volt Füle Zoltán, a Drága Elza! rendezője, valamint Grátz Márk, a film operatőre

Az új magyar filmek programrészben láthattuk a Drága Elza! című filmet.1942 végén járunk, a keleti fronton. Itt szolgál Lombos Mihály honvéd, akinek friss házasként egyetlen vágya, hogy viszontlássa ifjú feleségét. Egy adminisztrációs hiba miatt azonban lemarad a hazafelé tartó vonatról. Azt gondolja, rosszabb már nem jöhet, az igazi pokoljárás viszont csak ekkor kezdődik: szovjet fogságba kerül, egy büntetőzászlóalj aknakeresői közé osztják be, de egy öreg munkaszolgálatossal még innen is megpróbál hazaszökni Budapestre. A Drága Elza! egy magyar háborús film, bibliai vonulattal, amely látványvilágában a hollywoodi akciófilmeket idézi. A film készítése ötletének keletkezéséről Füle Zoltán rendezőt kérdeztük:

– Nagyon régóta ért bennem az elhatározás. Magyarországon ilyen jellegű háborús film legalább harminc éve nem készült. Ha a második világháború idején játszódik is egy film, a háborút csak egyfajta díszletként használják. Nem a frontvonalon, a lövészárkokban, hanem egy elzárt területen zajlik a film története. A háborút közvetlenül szerettük volna bemutatni. Testközelből érzékeltetni a nézőkkel egy magyar katona életét a lövészárkokban, milyen az, amikor orosz büntetőszázadba kerül és aknák taposásával próbálja kiváltani az életét, miközben minden lépése az utolsó lehet. Ezt nem tudják elképzelni az emberek. Gondoltuk, hogy egy ilyen filmre szükség mutatkozik Magyarországon, ugyanakkor a filmet a nemzetközi közönségnek is szántuk. Így jött az ötlet.

MAGÁNTÁMOGATÁSBÓL

 Hogyan sikerült támogatáshoz jutni?

– Állami támogatás nem volt. Magántámogatóktól, barátoktól és olyan cégektől kaptunk segítséget, akik a háttérben szeretnének maradni. Jelentős költséget saját pénzből fedtünk le, de magyar és szlovák hagyományőrző körök, valamint magángyűjtők is a segítségünkre voltak. Jómagam is egy is egy pazar magángyűjteménnyel rendelkezem, amely katonai ruhákból áll. Szovjet, német, magyar, román, szlovák és még sok más nemzet egyenruháit gyűjtöttem össze. Ezek is szép számmal szerepeltek a filmben és meg is könnyítették a dolgunkat, hiszen így bármikor rendelkezésre álltak. Nem kellett a bérlésükkel bíbelődni, ha valami tönkrement, nem volt siránkozás, hogy mit tettünk a szép ruhákkal. Legfeljebb magamnak okoztam kárt. Amikor elkezdtük forgatni a filmet, a régi támogatási rendszer már összeomlott. Mire pedig a film megközelítőleg felével elkészültünk, és ezt megmutathattuk az Andy Vajna nevével fémjelezett filmalapnak, az lett a döntés, hogy csak olyan filmeket támogat az új rendszer, amit náluk kezdtek el fejleszteni, a forgatókönyv első betűjétől, a stáblista utolsó betűjéig. Megpróbáltak segíteni, de mindig előjött valamilyen adminisztrációs vagy egyéb más probléma.

Milyen volt a film fogadtatása?

– Magyarországon elég csendben zajlott a bemutató, nem maradt pénz a reklámra, de még így is több plázában, multiplex moziban lett levetítve, és több hétig volt a mozik műsorán. A fogadtatása vegyes, talán főleg a bibliai vonulata miatt. Egyrészt egy modern kori Jób-történetet látunk. Lombos Mihály honvéd személyében, a második világháborús Jóbot ismerhetjük meg, aki végigjárja szinte ugyanazt a kálváriát, mint a Bibliabeli Jób. Másrészt a – kritikusok szerint is – már-már hollywoodi igényességgel készített akciójelenetek, inkább a fiatal közönséget vonzzák. Emiatt a film vegyes korosztályú nézőközönséget vonz, és persze a vélemények is megoszlanak.

AKCIÓFILMEK VONZÁSÁBAN

A filmfesztivál vendége volt Grátz Márk, a Drága Elza című film operatőre is, aki a kihívásról és a rendezővel való együttműködésről is szólt:

– A film a második világháborúban játszódik, ez operatőrként számomra hálás kihívás volt, mert a háború minden kegyetlensége ellenére, képileg jól feldolgozható, nagyon színes, mozgékony tartalommal foglalkozhattam. Örültem, hogy egy ilyen lehetőséghez jutok, robbanásokkal, effektusokkal, sok sminkkel és jelmezzel dolgozhatok. Eddig kisjátékfilmeket forgattam, sci-fiket és kalandfilmeket. Ami a rendezővel való együttműködést illeti, képileg teljes szabadságom volt. Ha úgy éreztem kell valamilyen szín, egy folt, egy forma, vagy egy gépmozgás, a rendező azonnal beleegyezett. Rám lett bízva a kép megvalósítása technikailag és művészileg egyaránt. Úgy érzem, kiteljesedhetek a gyors mozgásra épülő alkotások esetében, mint amilyenek a kaland- és a háborús filmek, vagy a sci-fik. Ezen a vonalon szeretnék továbbhaladni. Ha összegezném, mozgalmas akciófilmeket szeretnék fényképezni, minél többet és többet.