2024. április 18., csütörtök

Miért nem ismétlik meg a választásokat Ludason?

Kovács Károly, a választási bizottság elnöke: Mérlegelni kell a szabálytalanság súlyosságát
(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Lezajlottak a helyi közösségi választások Szabadkán. Mint azt a városi Választási Bizottság elnöke, Kovács Károly hangsúlyozza, nagyobb vétség nem történt, szabálysértési észrevétellel hivatalosan senki sem kereste fel őket. Az elsődleges döntés a múlt hét elején azonban arról szólt, hogy Ludason a titkos szavazás intézményének megsértése miatt meg kell ismételni a választásokat. Egy óvás beadását követően azonban a Választási Bizottság meggondolta magát, mérlegelt, ahogyan Kovács Károly elmondta, elődeivel történt egyeztetését követően egybehangzó döntést hoztak, miszerint nem ismétlik meg a választásokat a településen.

– A választási bizottság tagja 19-én este az anyag átvételekor észrevette, hogy az egyik szavazólap nem volt benne a dobozban. Ez szerepel is abban a végzésben, amit aznap este hoztunk meg. A szavazólap mellé mellékelték a jegyzőkönyvet is, amely akkor készült, amikor az illető elment ahhoz a személyhez, aki a szavazóhelyen kívül szavazott. A bizottság kivette ezt a szavazólapot, megnézte kire szavazott az illető, és azt a szavazatot a Vajdasági Magyar Szövetséghez tették. A bizottság hozott egy határozatot, hogy sérült a szavazópolgár titkos szavazáshoz való joga, a bizottságnak az volt a mulasztása, hogy amikor visszajöttek terepről, nem vették ki a szavazólapot a borítékból és nem dobták a többi szavazólap közé. Kedden Engi Péter, a VMSZ listavezetője abban a helyi közösségben beadta az óvást, amelyben az szerepel, hogy egyrészt kisebb hibának minősül ez a mulasztás, illetve a városi bizottságnak nincs rá lehetősége, hogy határozatot hozzon, amely alapján újra kiírnák a választásokat abban a helyi közösségben. Akkor lenne ugyanis illetékes, amennyiben óvás érkezett volna az elsődleges észrevétel kapcsán is, azonban erre nem került sor, hanem a bizottság egy tagja észrevételezte csupán ezt a mulasztást. Beszéltem az elődeimmel, ők azt mondták, hogy mérlegelni kellene azt is, hogy mekkora a szabálysértés. Itt pedig tényleg csupán egy szavazólapról van szó, 104 szavazóhelyen mindenhol volt szavazóhelyen kívüli szavazás, s minden esetben tiszteletben tartották a folyamatot, csak ebben az egy esetben történt mulasztás. Mérlegelni kell azt is, hogy egy szavazópolgár miatt meg kell-e ismételni az egész folyamatot. Van egy ilyen elv, hogy arányban van-e a vétség, úgymond megtérül-e a szavazás megismétlése. Összesen minden bizonnyal mintegy kétezer euróba kerülne a választás megismétlése. A bizottsági tagok kifizetése, a szavazólapok kinyomtatása, a jegyzőkönyv újranyomtatása, a polgárok kiértesítése, ezt mind újra kellene finanszírozni – magyarázta Kovács Károly.

Kérdésünkre, miszerint érkezett-e bármilyen szabálytalanságról észrevétel a bizottsághoz, hiszen a választásokat bojkottáló pártok személyi dokumentum nélküli szavazás jóváhagyását, és egyebet is felróttak, az elnök a következőket mondta:

– Amennyiben valaki észrevett bármilyen szabálytalanságot, akkor azt a városi választási bizottságnak vagy a saját pártjának kellett volna jelezni. Ilyen megkeresés azonban nem történt. Egy észrevétel érkezett, mégpedig az, hogy vasárnap délután beindult az sms-ben történő választásra buzdítás. Hogy ez kampánycsend-sértésnek minősül-e, van-e egyáltalán hozadéka, nem tudom. Az esetek többségében olyan mobilszámról érkeznek, amelyeket nem lehet lenyomozni. Később csak szóbeszédből hallottam, hogy fekete dzsippel vitték az embereket szavazni, de ez sem szankcionálható. A Szerbiai Szocialista Párt kért csupán betekintést a választási anyagba, újraszámolták a szavazólapokat, átnézték azokat, és miután átnézték, nem nyújtottak be óvást, tehát jóváhagyták a munkánkat. Illetve utólag a választási bizottság hozott egy záradékot, mert hiba csúszott a rendszerbe a Harcosok sorakozója lakótelepen, kerekítették ugyanis a százalékokat, és emiatt egy mandátummal megrövidítették a Szerbiai Szocialista Pártot, de amikor ezt észrevettük, mi alanyi jogon orvosoltuk a hibát – mondta kérdésünkre Kovács.