2024. április 19., péntek

Több óvodás, kevesebb óvónő

Óbecsén ősztől hosszabb nyitva tartással működik majd az iskoláskor előtti intézmény

Több lesz a gyerek az óvodában, ahol hosszabb munkaidővel, de kevesebb alkalmazottal dolgoznak ősztől – tudtunk meg a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatójától, Slađana Jovićtól.

– Őszre 345 új gyerekünk lesz, az összesen 1120 gyerek 50 csoportba lesz elhelyezve a község óvodáiban. Az iratkozáskor a szülők jelezték azt az igényüket, hogy jó lenne, ha tovább tartanánk nyitva, ezért ősztől fél három helyett fél négyig fogunk dolgozni. Eddig ezt a plusz egy órát ügyeleti rendszerben, plusz pénzért vállaltuk, most reggel fél hattól délután fél négyig leszünk nyitva, a napközis gyerekek az óvónőikkel maradnak végig, és ezért a szolgáltatásért nem kell majd külön fizetni. A fél napos, azaz óvodás csoportok működésében nem lesz változás – mondta el érdeklődésünkre az igazgatónő.

Az óbecsei községben az idén 33 gyerekkel több iratkozott óvodába, mint tavaly (Fotó: Fehér Rózsa)

Az óbecsei községben az idén 33 gyerekkel több iratkozott óvodába, mint tavaly (Fotó: Fehér Rózsa)

Az idei évtől az iratkozás is ingyenes, így ha év közben az óvónő szeretne valamit venni a csoportnak, azt esetről esetre megbeszéli a szülőkkel, a legszükségesebb anyagokat azonban az óvoda biztosítja. Az idén 33 gyerekkel több iratkozott óvodába, mint tavaly, ezért nagyobb lesz a csoportok létszáma, de változik a csoportok száma is az óvodai létesítményekben. Az alsóvárosi épületben korábban volt egy kétnyelvű csoport, de mivel az idén nem iratkozott be egyetlen szerb gyermek sem, egy magyar csoport lesz, igaz, a normatíva által előírtnál kisebb létszám miatt ők egy napközis-óvodás kombinált csoportba fognak járni. Az újfaluban viszont az idén magyar helyett kétnyelvű csoport alakul, így összesen egy szerb és két kétnyelvű (egy 3 és 4 éves gyerekekkel, valamint egy 5 és 6 éves gyerekekkel) működő csoport lesz. A csoportlétszám Óbecsén összességében eggyel kevesebb lesz az alsóvárosi csoportösszevonás miatt, míg a településeken ezen a téren nem lesz változás.

Bár több lesz a gyerek, az alkalmazottak száma a csoport megszűnése miatt két óvónővel csökkenni fog. Miután a napokban megérkezett az illetékes minisztérium jóváhagyása további 3 személy (két óvónő és egy kisegítő) foglalkoztatására, az állandó munkaviszonyban lévők száma 103 lett, heten továbbra is határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak. Az igazgatónő elmondása szerint Óbecse községben további három óvónőre lenne szükség, de az ő alkalmazásukra nem kaptak engedélyt.

Az óvoda ősztől szeretné megemelni a térítési díjakat, erre a beterjesztésükre az önkormányzatban is rá kell bólintaniuk. Ha ez megtörténik, az egész napos ellátás 3500 helyett 4250, a fél napos ellátás 1500 helyett 1900 dinárba fog kerülni. Az önkormányzat tavaly felhagyott a 3. és 4. gyermek óvodai tartózkodási költségeinek a megtérítésével, de Vuk Radojević polgármester ígérete szerint szeptembertől erre ismét lesz pénz. Az igazgatónő szerint 250 ilyen gyerekről van szó, egy részüknek szociális alapon egyébként is ingyenes az óvodai ellátás, így csak 126 gyermek után kellene az önkormányzatnak térítési díjat fizetnie.