2024. április 16., kedd

Humanimal Exhibition

Humanimal Exhibition, avagy Ember-állat portrék címmel nyílt meg kedden délelőtt a tornyosi könyvtárban Danyi Annabellának, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium idén végzett tanulójának legújabb önálló kiállítása, amelynek megnyitóján fellépett Búrány Martin versmondó és Dér Zsolt hegedűművész is.

– Számomra ez a kiállítás valaminek a végét és valaminek a kezdetét is jelenti egyben. Lezárja a bolyais éveimet, és egyben adózik azok előtt a sokévnyi fáradalmak előtt is, amelyeket a tanáraim és az osztálytársaim segítségével vittem véghez. Éppen ezért rendkívül fontos volt számomra, hogy másokkal is megosszam azokat a munkáimat, amelyeket az elmúlt egy év során hoztam létre – mondta el lapunknak Danyi Annabella, hozzátéve, már tavaly is tartott kiállítást a tornyosi könyvtárban, és mivel pozitív visszajelzések érkeztek hozzá, ezért úgy döntött, hogy idén újra életre hív egy hasonló kiállítást.

– Szülőfalumként Tornyos mindig is fontos részét fogja képezni az életemnek, akárcsak az itt élő emberek. Mindegyikük valami fontosat adott nekem, amivel hozzájárult a személyiségem formálódásához, illetve a festményeim által közvetített gondolatok kialakulásához is, amiért köszönettel tartozom mindenkinek, aki valamilyen módon hatással volt rám – hangsúlyozta a fiatal képzőművész, aki elmondta, az idei kiállításon látható munkáinak zöme a 2014/2015-ös tanévben készült a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban folytatott tanulmányai során, illetve a középiskolát lezáró érettségire való felkészülés során. – Festmények, szobrok, rajzok, grafikák és fényképek is láthatók a kiállításon, amelynek anyagában osztálytársról, rajzmodellről és hírességekről készült portrék is helyet kaptak. Az érettségire készült rajzok és festmények adták a kiállítás címét, a Humanimal Exhibition, avagy Ember-állat portrék címet is. Ezeket az alkotásokat a napjaink egyik legnépszerűbb irányzata, a humanimal befolyásolta, amely arról kapta a nevét, hogy az emberi és az állati vonásokat vegyíti, beleértve a külső és a belső vonásokat is. Az én képeim is erről szólnak, hiszen ahogyan az állatias személyiség keveredhet az emberi tulajdonságokkal, úgy az emberi arcvonások is vegyülhetnek az állati vonásokkal – fogalmazott Danyi Annabella. Hozzátette: annak ellenére, hogy pályát módosít, a jövőben is hű marad a képzőművészethez, hiszen szeptembertől szabad bölcsészetre fog járni Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a második félévtől pedig művészettörténetre fog szakosodni, ugyanis rendkívül fontosnak tartja, hogy olyan művésszé váljon, aki megfelelő alapokkal is rendelkezik.

A Humanimal Exhibition, avagy Ember-állat portrék című kiállítás anyagát augusztus hetedikétől a zentagunarasi könyvtárban is megtekinthetik majd az érdeklődők.