2024. március 28., csütörtök

Vučić: Nem lesznek előrehozott választások

Nem gondolkodik előrehozott köztársasági parlamenti választások kiírásán Aleksandar Vučić kormányfő. Mint azt mai sajtótájékoztatóján elmondta, a reformokat a lakosság érdekében és nem politikai pontszerzés céljából hajtják végre. Kiemelte, a Szerb Haladó Párt nem fél a választásoktól, mert mindenképp „40 százalék körüli eredményt” érnének el.

A kormányfő elmondta, Szerbia jelenleg minden erejével azért harcol, hogy megakadályozza Koszovó tagságát az UNESCO-ban (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete). Szerinte nevetséges, sőt tragikomikus lenne, ha Dečani vagy Gračanica idegen kulturális örökség részévé válna.

A kormányfő a horvátországi Vihar hadművelet 20 éves évfordulójáról is beszélt, amely szerinte minden szerb számára szomorú nap lesz, de a hivatalos Szerbia nem fog a horvátok és a horvát állam ellen felszólalni.

Arról is beszélt, hogy nem lett elfeledve Tomislav Nikolić államfő koszovói rendezési javaslata, arról a jövőben esik majd jó, most a brüsszeli egyeztetések befejezésén van a hangsúly.