2024. március 29., péntek

Szerbia ismét kedvezményezett külkereskedelmi partnere az USA-nak

Mától megközelítőleg 5000 különféle terméket exportálhat vámmentesen Szerbia az Amerikai Egyesült Államokba. Ez a kedvezményezett kereskedelmi partneri státus egyelőre 2017 végéig fog tartani – áll a Szerbiai Gazdasági Kamara közleményében.
Az előző, az amerikai kongresszus által jóváhagyott kedvezményezettségi lista 2013-ban járt le, azóta minden itteni cégnek vámot kellett fizetnie a tengerentúli kivitelre. A közlemény szerint a kongresszusnak ez a legutóbbi döntése nemcsak a kereskedelmi kapcsolatok lehetséges elmélyítését teszi lehetővé, hanem a 2013 óta kifizetett vámösszegek visszamenőleges megtérítésére is lehetőséget ad. Az exportőrök 90 nappal az adatok feldolgozása után már meg is kaphatják az őket megillető pénzt.
A szóban forgó vámmentességi intézkedés egyébként a legtöbb ipari és mezőgazdasági termékre érvényes, kivétel ez alól a legtöbb szerbiai textiltermék (lábbeli, ruhnemű, kesztyűk és egyéb ruházati kiegészítők), továbbá órák, acélkészítmények, műszaki cikkek és üvegtermékek. Az áru gyártási helye – magától értetődően – Szerbia kell hogy legyen (legrosszabb esetben is 35 százalékban), valamint a kivitel indulóállomásának is.
A kamara rámutatott, hogy a szerbiai illetékesek eddig nem igazán használták ki az Amerikával való kereskedelem előnyeit, az utóbbi időben jobbára gépkocsikat, elektromos motorokat, fagyasztott gyümölcsöt és zöldségeket szállítottak oda.
Végül az is kiderült, hogy 2013-ban a szerbiai kivitel Amerikába 524 millió dollár értékű volt, tavaly viszont csak 280 millió.