2024. április 20., szombat

Támogatás energiahatékonysági beruházásokra

Energiatakarékos villanyégők beszerelésére és nyílászárók cseréjére kötött szerződést a tartományi illetékes titkárság és egyes közintézmények képviselői

Vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződéseket nyújtotta át tegnap Nenad Stanković tartományi energia- és ásványinyersanyag-ügyi titkár a titkárság pályázatán részt vett intézmények képviselőinek Újvidéken. Az egyik társfinanszírozási pályázat közvállalatok számára takarékos égők beszerzésére, a másik szintén közvállalatoknak az energiahatékonyság növelésére vonatkozik.

– Az első pályázat esetében 45 millió dinárt osztottunk szét. Összesen 15 közvállalattal írtunk alá szerződést takarékos égők beszerzésére. A pályázatot június 10-én írta ki a Tartományi Energia- és Ásványinyersanyag-ügyi Titkárság, és június 30-áig tartott. A támogatásra 47 intézmény pályázott, ebből 15 elégítette ki az összes követelményt. A meglévő égők cseréjével 70 százalékkal több elektromos energiát takaríthatnak meg a szóban forgó közvállalatok – nyilatkozta Nenad Stanković tartományi energia- és ásványinyersanyag-ügyi titkár.
– A mai nap folyamán egy másik szerződést is aláírunk a sikeresen pályázott felekkel. Ezúttal a közvállalatok energiahatékonyságának a növelésére ítélünk oda 98 336 401 dinárt. Hetvenöt intézmény pályázott, ebből 19-nek a kérelmét bíráltuk el kedvezően. A sikeres pályázók a kapott pénzből az épületek külső szigetelését, valamint az ablakok és ajtók cseréjét végezhetik el – részletezte a tartományi titkár.
A pályázatokon oktatási, tudományos, kulturális, egészségvédelmi és szociális tevékenységet folytató intézmények vehettek részt.

Dr. Ivana Živančević Sekeruš, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja elmondta, hogy részben saját erőből és részben a tartományi támogatásnak köszönhetően takarékos égőket szerelnek fel a Bölcsészkar épületében. Az égők cseréjére a tartományi titkárság 8 582 600 dinárt ítélt oda a Bölcsészettudományi Karnak.

Zorica Vučković, a nagybecskereki Gerontológiai Központ igazgatója kifejtette, hogy a 7000 négyzetméteren elterülő intézmény a pályázatnak köszönhetően jelentős mennyiségű energiát takarít meg. A nagybecskereki Gerontológiai Központ 1 593 243 dinárt kapott takarékos égők beszerzésére.