2024. április 25., csütörtök

Tömeges halpusztulás

A Krivajai-tóban mintegy 500 kilogramm hal pusztult el

A Krivajai-tavon vasárnap reggel nagy mennyiségű hal pusztulását észlelték. A közvélemény azonnal értesült az esetről, és az illetékesek már aznap megkezdték a vizsgálatot, valamint az elpusztult állatok begyűjtését. Az üggyel kapcsolatban megszólaltattuk Saša Srdićet, Topolya község környezetvédelmi tanácsosát, valamint Hallgató Imrét, a DTD Krivaja Vízgazdálkodási Vállalat igazgatóját, akik egybehangzóan azt állították, hogy minden valószínűség szerint oxigénhiány okozta a 4-500 kilogramm hal pusztulását.

A vasárnap reggel észlelt halpusztulásról a Vajdasági Horgászszövetség jegyzőkönyvet vett fel, az esetről a helyszínen informálódtak a vízügyi felügyelőség szakemberei, az eset kivizsgálását az állat-egészségügyi felügyelőség munkatársai végzik el.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Saša Srdićet, akit telefonon sikerült elérnünk. Elmondta, hogy vasárnap és hétfőn is a helyszínen tartózkodott, és folyamatban van a haltetemek eltávolítása. Ezt a munkát a Krivaja Kft., a PIK Moravica és a helyi horgászegyesület dolgozói, tagja végzik el. A tanácsos hozzátette, hogy az összegyűjtött halakat a helyi önkormányzat költségén a zombori Proteinka gyárba szállítják.

Srdić arról is beszélt, hogy a pusztulás oka feltételezhetően oxigénhiány, amit az utóbbi időben tapasztalt kánikula okozott, és a nagy mennyiségű iszap is elősegített. Erre utalhat az is, hogy a pusztulás elsősorban a sekély vízben élő sügéreket érintette, míg a másmilyen életmódot folytató fajták a mélyebb vízben tovább élnek. Természetesen biztosat nem mondhatunk addig, míg meg nem érkeznek a hivatalos eredmények.

Az üggyel kapcsolatban a tó karbantartásával megbízott DTD Krivaja igazgatója, Hallgató Imre elmondta, hogy őt vasárnap értesítették arról, hogy tömeges halpusztulást észleltek a Krivajai-tavon, ezt követően személyesen is meggyőződött a tényállásról.

– Tudnunk kell, hogy valamennyi vízgyűjtő tó elsősorban azért lett létesítve, hogy az összegyűjtött vizet öntözésre hasznosítsák a mezőgazdaságban. Ami a tóban levő vízmennyiséget illeti, a víz szintje vasárnap a maximális vízszinthez viszonyítva 94 cm-rel volt alacsonyabb. Ebben a hőségben maximálisan használják öntözésre a rendelkezésre álló vizet. A vízszinttel kapcsolatban el kell mondani azt is, hogy a biológiai minimum egyáltalán nem volt veszélyeztetve a Krivajai-tavon, de a másik három tavon sem. Vasárnap 74 cm-rel volt magasabban a vízszint, mint a biológiai minimum. Ez azt jelenti, hogy a halpusztulás okának a megállapításánál ki kell zárnunk az alacsony vízszintet – tudtuk meg az igazgatótól.

Hallgató hozzáfűzte, hogy a víz hőmérséklete az elmúlt napokban 27-28 fok volt, az oxigénszintet viszont nem ellenőrzik, csak rendkívüli helyzetekben, és ilyen nem állt elő az elmúlt időszakban.

A hirtelen jött, nagy mennyiséget érintő pusztulás miatt többen mérgezésre gyanakodtak. Ezzel kapcsolatban Hallgató így nyilatkozott:

– A szándékos mérgezés lehetőségét teljesen nem zárom ki, de nem is feltételezem, hogy valaki szándékosan ilyet tenne. Egy ekkora tóba, amelyben 3–500 000 köbméter víz van, mennyi mérgező anyagot kell belebocsátani, hogy elpusztuljon 3–500 kilogramm hal? Én ezt a lehetőséget nem találom valószínűnek, biztosat azonban csak a víz minőségének a kivizsgálása után tudunk mondani. Tapasztalatból azt mondanám, hogy oxigénhiány következett be, és az érzékenyebb halfajtáknál pusztulást okozott. Tény, hogy vasárnap én is egy fajta halat láttam elpusztulva a parton. Tizenkét évvel ezelőtt az összes hal elpusztult ebben a tóban, és akkor a laboratóriumi eredmények alapján megállapították, hogy az oxigénhiány okozta a halpusztulást.

A kérdésre, hogy mit lehet ilyenkor tenni, Hallgató azt válaszolta, az elpusztult halat a tulajdonosnak kell eltakarítania. Ezt követően oxigénnel lehetne dúsítani a vizet, friss vizet engedni bele. A biológiai egyensúly fenntartása is fontos, amihez arra volna szükség, hogy olyan halakat telepítsenek, amelyek az oxigént felhasználó algákat fogyasztanák.

Hallgató ezt követően elmondta, hogy szerinte a jogviszonyok egyértelműek és tiszták, a tó területének tulajdonosa a köztársaság, a víz közkincs, tehát aki igényli, az a megfelelő szabályok betartása mellett használhatja is. Öntözésre két felhasználója van a Krivajai-tónak, a Krivaja Kft. és a PIK Moravica, míg a hal tulajdonosa a horgászegyesület.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy az öntözőkapacitást az évnek ebben a szakában maximálisan kihasználják, drasztikus vízszintcsökkenés vagy a biológiai minimum szintjének megközelítése egyik tóra sem jellemző.