2024. április 23., kedd

Jövő héttől újra látogatható a királyhalmi egészségház

A nyugdíjaztatás előtt álló orvosnak lesz magyarul is beszélő utóda

A nyári szabadságok idején az elsődleges betegellátást át kell szervezni, emiatt az egészségházak munkaideje megváltozik, és ezekben a hetekben az orvosok egymást váltva több egészségházban is dolgoznak részmunkaidőben, hogy el tudják látni a pácienseket. Dr. Kiss Csaba, a hajdújárási rendelő orvosa a királyhalmi egészségházban helyettesítette az ott dolgozó orvost, azonban információi szerint a rendelőt ideiglenesen be akarják zárni.

– Félmunkaidőben dolgoztam a hajdújárási és királyhalmi rendelőben, azonban az a hír jutott el hozzám, hogy a héten a királyhalmi egészségházat ideiglenesen bezárják, a nővért már átirányították Palicsra és még csak kisegítő alapon sem kell ott dolgozni. Ez az intézkedés azonban akár azzal is fenyegethet, hogy a bezárás tartós lesz, hiszen úgy tudom, Burány István, a királyhalmi kolléga hamarosan nyugdíjba vonul, és nem tudnak a helyére másik orvost találni, főleg olyat, aki a magyar nyelvet is ismeri. Nem újdonság, hogy a királyhalmi orvos nyugdíjba készül, azonban azt hallottam, hogy az utánpótlást nem oldották meg – mondta Kiss Csaba, aki szerint megengedhetetlen, hogy egy ilyen lépésre sor kerüljön, hiszen a királyhalmi páciensek között is többen küzdenek komoly betegségekkel, néhányan utókezelésre szorulnak, vagy műtéten estek át, s nekik főleg a nagy hőségben nagy megterhelés lenne, ha Palicsra vagy Hajdújárásra kellene járniuk. Hozzátette, a királyhalmi kolléga helybeli, és amellett, hogy teljes munkaidőben dolgozik az egészségházban, sürgős esetekben akár munkaidőn kívül is fel lehet keresni, az utóda viszont biztosan nem vállalna el ilyesmit.

Kiss Csaba szerint az egészségházak bezárását semmi sem igazolja, azonban a munkaórák módosítása elfogadható lépés, s a vezetőségnek semmi esetre sem lenne szabad a bezáráson gondolkodni, ami nemcsak a királyhalmi pácienseket érintené rosszul, hanem a hajdújárási egészségházat is, s rámutatott, ő egyedül képtelen lenne tartósan még a királyhalmi betegeket is átvállalni.

– Úgy tudom, Burány István jelezte már, hogy bír és szeretne is tovább dolgozni, vagy legalább besegíteni, amíg nem sikerül tartós megoldást találni, és olyan orvos nem kerül a helyére, aki magyarul is tud, azonban egyelőre ezt nem hagyták jóvá neki, most pedig az ideiglenes bezárás is felmerült – tette hozzá.

Katona Róberttől, a királyhalmi helyi közösség elnökétől megtudtuk, ezen a héten az egészségház orvoshiány miatt valóban nem tart nyitva, így a betegeknek a hajdújárási és palicsi rendelőbe kell menniük, azonban jövő hétre már sikerült megszervezni, hogy a királyhalmi egészségházban is dolgozzon egy orvos, aki félmunkaidőben fogadja a helyieket, augusztus 10-től pedig Burány doktor is visszatér és várhatóan az év végéig dolgozni is fog.

A téma kapcsán megkerestük a Szabadkai Egészségházak illetékeseit is, ahonnan kérdéseinkre írásban érkezett válasz dr. Mila Bogdanović Dujmićtól, a Szabadkai Egészségházak igazgatónőjétől.

Mint írják, a szabadságok idején helyettesítéssel oldják meg a betegellátást, így amíg a királyhalmi egészségház orvosa van szabadságon, a hajdújárási orvos helyettesíti és fordítva. Erre az időre a rendelők munkaideje is megváltozik, azonban a helyettesítés soha nem tart tovább három hétnél, s csak néhány egészségház esetében van szükség arra, hogy rövid időre bezárják, de erről minden esetben értesítik a pácienseket is.

Az orvosok nyugdíjaztatása kapcsán annyit írtak, az egészségügyi minisztériumtól kapott levél alapján nem hosszabbíthatják meg a munkaviszonyát a 65. életévüket betöltött kollégáknak, s hozzáteszik, a királyhalmi orvos nyugdíjba vonulása nem lesz hatással az egészségház további munkájára, azaz Királyhalmán nem zárják be a rendelőt, és olyan orvos kerül majd a jelenlegi helyére, aki beszéli majd a környezet nyelvét, így a magyar nyelvet is.

Szabadkán nagy problémát jelent az orvos- és nővérhiány, ugyanis a minisztérium engedélye nélkül nem vehetnek fel senkit. Mivel az erre vonatkozó törvény az év végéig van érvényben, remélik, hogy jövőre már jobb lesz a helyzet. Mint írják, pillanatnyilag elegendő számú egészségügyi nővérrel rendelkeznek, azonban a Szabadkai Egészségház havonta levelet intéz a minisztériumhoz, melyben jelzik, milyen káderekre lenne szükségük, és június folyamán engedélyezték is, hogy egy orvost és két sofőrt alkalmazzanak.