2024. április 19., péntek

Állattenyésztők kapják csaknem az összes állami földet Óbecsén

Az idén először nem licitálhatnak a bérlésre a szántóföldi növénytermesztők

Óbecsén 11,5 ezer hektár állami föld felett rendelkezik az önkormányzat, és az elmúlt években ennek a felét az állattenyésztők, másik felét a szántóföldi növénytermesztők használhatták. Az idei évtől ezt a lehetőséget csak az állattenyésztők kapják meg a községben.

(Fotó: Fehér Rózsa)

(Fotó: Fehér Rózsa)

– Hosszú évek óta arról folyik a közbeszéd, hogy folyamatos az állattenyésztés leépülése. Az óbecsei önkormányzat most végre konkrét intézkedésekkel és a törvény tiszteletben tartásával áll ki az ágazat fejlesztése mellett, ez azt jelenti, hogy az idén minden állami földet az állattenyésztők kapnak meg. Nagyon fontos ágazatról van szó, és remélem, ez komoly támogatást jelent majd az állattenyésztőknek – tudtuk meg Vuk Radojević polgármestertől.

A törvény előírása szerint egy bejegyzett jószág után egy hektár termőföld járna, így a 11,5 ezer hektár állami földdel lehetetlen kielégíteni a 13,5 ezer bejegyzett jószággal rendelkező óbecsei állattenyésztés igényeit. Licitálás a föld bérlésére ezúttal nem is lesz, előnyt pedig az állattenyésztők mellett azok élveznek majd, akiknek öntözőrendszerük van. Közöttük lesz a csődbe ment PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát is, amelynek öntözőrendszere és tekintélyes farmja is van.

– Háromszor hároméves cikluson át az volt a gyakorlat, hogy az állami földek felét az állattenyésztők, felét a szántóföldi növénytermesztők kapták használatra. 2012-ben már kész helyzetet örököltünk, így most először fordul elő, hogy a törvény szellemében az állattenyésztők kapják meg szinte az összes állami földet. Vannak még nyitott kérdések, ilyen például a bérleti díj is, ezekkel kapcsolatosan az álláspontunkat közösen dolgozzuk ki az állattenyésztők képviselőivel, ezután küldjük meg az illetékes minisztériumnak – mondta Radojević.

Vasa Džigurski, az óbecsei állattenyésztők egyesületének elnöke érdeklődésünkre elmondta: hatalmas lépés ez az óbecsei állattenyésztés támogatásában, különösen, hogy egész Szerbiában itt van a legtöbb jószág. Džigurski szerint az ágazat több munkást foglalkoztat, mint a szántóföldi növénytermesztés, ráadásul hozzáadott értéket is termel, de piaci takarmányárak mellett nem lehet fennmaradni. Az egyesületi elnöktől megtudtuk azt is, hogy a községben 2800 hektár állami földön működik öntözőrendszer.