2024. április 25., csütörtök

Megszentelték az új kenyeret

Ünnepség Törökfaluban főzőversennyel és mulatsággal
A falubeliek lobogókkal, búzakoronával és az új kenyérrel vonultak a templomba

A falubeliek lobogókkal, búzakoronával és az új kenyérrel vonultak a templomba

Együtt ünnepelt a falu apraja-nagyja vasárnap a Törökfaluban megtartott kenyérszentelő ünnepségen, ami már régóta a helység legnagyobb rendezvénye, és nagy népszerűségnek örvend nemcsak a helybeliek, hanem a környező településekről érkező vendégek között is. A rendezvényt a Százszorszép Művelődési Egyesület, a Junitisz Ifjúsági Szervet és a törökfalui helyi közösség együtt szervezte meg a helybeliek támogatásával, fő támogatója pedig a tartományi művelődési titkárság és Ada község önkormányzata volt.

Nagy Rózsa, a Százszorszép ME elnöke elmondta, hogy mindenki a faluban nagy érdeklődéssel várja a kenyérszentelő ünnepséget, valamint támogatják a szervezőket munkával, tárgyi adománnyal és pénzzel, majd részt vesznek az ünneplésben is. Az ünnepség még jobban összefogja Törökfalu lakosságát, eggyé kovácsolja a gyerekeket és felnőtteket, az idősebb és a fiatalabb korosztályokat, akik együtt töltenek egy szép napot gond nélkül és vígan. Ez a rendezvény leglényegesebb eredménye, amellett pedig fontos szerepe van a nemzeti hagyományok ápolásában és továbbéltetésében, mivel fellépnek a helyi és a környékbeli művelődési egyesületek. Fontos ez, mert a gyerekek részt vesznek az ünnepségen, látják a fellépőket, akik így továbbörökíthetik a hagyományokat.

A rendezvény vasárnap délelőtt kakaspörköltfőző versennyel kezdődött: huszonhárom versenyző főzött, akik Felsőhegyről, Tornyosról, Csantavérről, Topolyáról, Völgypartról, Orompartról és Törökfaluból érkeztek. A főzőversenyt végül a törökfalui Apró Miklós nyerte meg, a második helyet a csantavéri Orovec József érdemelte ki, a harmadik helyen a topolyai Mandity Tibor végzett.

Az ünnepség 17 órától fogatos felvonulással folyatódott. A falu utcáin nyolc fogatos kocsikáztatta meg a vendégeket. A szabadtéri színpadnál a rendezvény alatt kocsmasátor és élő zene várta a látogatókat, a gyerekeket pedig ugrálóvár, trambulin és arcfestés. A kenyérszentelő misét az esti órákban mutatta be Kormányos Zoltán plébános a Szent Gellért-templomban, ahova egyházi lobogók alatt a búzakoronával és az új kenyérrel vonultak a falubeliek. A plébános a misén megszentelte az új kenyeret, majd a rendezvény hangulatos zenés-táncos művelődési műsorral és utcabállal zárult.

A műsor előtt Tóbiás József tartományi képviselő, Berze Tibor, a helyi közösség elnöke és Nagy Rózsa köszöntötte az egybegyűlteket. A műsoron szavalt a völgyparti Boros Magdolna és a törökfalui Török Klárika, fellépett a helyi Búzavirág és a Törökszegfű asszonykórus, a gunarasi József Attila ME Rozmaring asszonykórusa, a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja, a tornyosi Ady Endre ME asszonykórusa és tamburazenekara, valamint a kevi Móra István ME Jóbarátok tamburazenekara. A völgyparti kisiskolások ritmikus táncot mutattak be, a Százszorszép ME Cinege csoportja népi és ritmikus tánccal, valamint népdallal lépett föl, a völgyparti Molnár Enikő és Emese pedig modern tánccal.