2024. április 25., csütörtök
EURÓPAI FILMEK PALICSI FESZTIVÁLJA

Misztikus krimi

Carlos Vermut: Magical Girl

A tizenkét éves Alicia (Lucía Pollán) súlyosan beteg kislány, aki olyan ruháról ábrándozik, amilyet Jukiko, a csodálatos lány hord a közkedvelt japán sorozatban. Munka nélkül maradt tanár édesapja, Luis (Luís Bermejo), aki már magánkönyvtárát is feláldozta a család fenntartása érdekében, minden tőle telhetőt hajlandó megtenni, hogy boldoggá tegye lányát. A meseszerű történetekre jellemző véletlen folytán Luis útja egybefonódik a csábos, mentális gondokkal küzdő Bárbaráéval (Bárbara Lennie), majd pedig a börtönből éppen szabadult Damiánéval (José Sacristán) is. Hármuk szerteágazó viszonyát zsarolások, az ösztönök és a józan ész állandó párharca alakítják, alapjaiban változtatva meg valamennyijük sorsát.

Carlos Vermot művének legnagyobb erényét főhősei kidolgozott karakterei jelentik, amihez természetesen az őket megtestesítő színészek kiváló alakítására is szükség volt. A gyilkos kórral küzdő kislány betegsége ellenére nem akar kimaradni a társasági életből, sokszor az anime világában keres ihletet, s noha tekintete fáradtnak tűnik, életkedve töretlen. Luis érzelmei, kötelességtudata, erkölcsi normák és törvényes szabályok által szőtt hálóban vergődik, fásult egyhangúsággal valósítva meg elhatározásait. A titokzatos Bárbara összetett személyisége sokszor még a hozzá legközelebb álló személyek számára is kifürkészhetetlen, neki köszönhetően a film erős mágikus szállal rendelkezik. Nem kevésbé érdekes egyéniség Damián, Bárbara volt tanítója, aki a külvilágtól való félelmében nem akarja elhagyni a börtönt.

A felvázolt alapszituáció és a jól kigondolt hősök izgalmas történetet sejtetnek, azonban a cselekmény túlbonyolításával a rendező/forgatókönyvíró nem éri el a kívánt hatást. Szerethető hősei ellenére a Magical Girl középszerű mű marad, amelyben a misztikum és a krimi a lehető legtermészetesebb módon keverednek egymással.

Rendező és forgatókönyvíró: Carlos Vermut. Producer: Pedro Hernández Santos, Alvaro Portanet, Amadeo Hernandey Bueno. Operatőr: Santiago Racaj. Szereplők: José Sacristán, Bárbara Lennie, Luís Bermejo, Lucía Pollán. 127 perc, 2014, Spanyolország.