2024. április 19., péntek
EURÓPAI FILMEK PALICSI FESZTIVÁLJA

A politikai biznisz fogságában

Måns Månsson: Kantonban rekedve (Stranded in Kanton)

Évente több tízezer afrikai teherhajó fordul meg a Kínai Népköztársaság déli partjainál fekvő Kuangtung tartományban kereskedelem céljából. A svéd Måns Månsson filmrendező Kantonban rekedve című dokumentarista fikciójának főhőse, Lebran a Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezett Kantonba, a kínai tartomány székhelyére és egyben legnagyobb városába.

A magát vállalkozónak nevező férfi a nagy nyereség reményében rengeteg politikai üzenetet hordozó pólót rendelt a kongói választásokra egy kínai üzletembernél, aki azt ígérte, hogy egy hónapon belül meglesznek a propagandaanyag jellegű ruhaneműk, azonban ezek csak hat hónap alatt készültek el. Közben lezajlottak a választások, és már senkinek sem lehet eladni az adott pólókat. Lebrannak ennek ellenére minél előbb ki kell fizetnie a raktárbérleti díjat és a hazautazáshoz is pénzre van szüksége.

A film a főhős azon törekvéseit dolgozza fel, milyen úton-módon keveredjen ki a kellemetlen helyzetből, amelybe meggondolatlan vállalkozásával hozta magát. Lebran egyetlen pillanatra sem veszíti el a reményt, istentiszteletre jár, karaoke bárokban szórakozik, egymagában táncol, több alkalommal hosszasan beszél helyzetéről és a kínai üzletelésről fekete barátnőjével, belső vívódásairól csak az arcjátékáról készült remekbe szabott közeli felvételek árulkodnak.

Az önmagukat alakító, autentikus személyekkel, a kínai hatalom engedélye nélkül tíz nap alatt leforgatott mű legnagyobb erénye a kimondottan szuggesztív fényképezés. Ez különösen a város ábrázolásában kifejező: a legtöbb városkép elmosódott, a szmog és a neonfény dominál rajta, képileg is alátámasztva azt a különleges világot, amit számunkra Kína jelent, ahol – a rendező elmondása szerint – a demokrácia a bizniszen alapszik, s ahonnan Lebran is csak áldozatot követelő katartikus gesztussal tud szabadulni.

Rendező, producer és operatőr: Måns Månsson. Forgatókönyvíró: Måns Månsson, Li Hongqi, George Cragg. Szereplők: Lebrun Iko Isibangi, Nana Nya Sylvie, Wassim Hasbini, Frank No. 79 perc, 2015, Dánia, Svédország, Kína.