2024. április 16., kedd

Részleges nyugdíj- és állami béremelés az év végéig

Dušan Vujović, Szerbia pénzügyminisztere arra számít, hogy az év végéig megteremtődnek a feltételek az állami bérek és a nyugdíjak részleges megnöveléséhez.

„Amikor belekezdtünk a pénzügyi konszolidációba, a nyugdíjaknak egy részét 5,8, illetve 6, a fizetéseket pedig 10 százalékkal csökkentettük, s ezzel jelentős összeget takarítottunk meg. Most úgy gondoljuk, hogy ezért valamiféle ajándékot kell adnunk a polgároknak” – mondta Vujović a Szerb Rádió és Televíziónak. A pénzügyminiszter hozzátette, a nyugdíjakat és a fizetéseket nem fogják egyből visszaállítani a csökkentés előtti szintre, s az emelésről akkor lehet majd többet tudni, ha megtörtént a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével a tárgyalás. Az IMF delegációja augusztus 20. és szeptember 2. között tartózkodik majd Belgrádban.

„Lehetőségünk lesz részlegesen korrigálni a fizetéseken és a nyugdíjakon, de az biztos, hogy az emeléssel sem lesznek olyan magasak a bérek, mint az a csökkentés előtt volt, de ebben a pillanatban nagyon fontos, hogy látjuk a fényt az alagút végén” – nyilatkozta Vujović, aki kiemelte, hogy az IMF-fel tavaly októberben megbeszélt program azért készült el, hogy megteremtődjenek a feltételek a nyugdíjak és a fizetések növelésére, vagyis, hogy azok magasabbak legyenek mint a csökkentés előttiek voltak.