2024. április 25., csütörtök

Nagy a por a Telekom körül

Augusztus 3-a után írják ki a versenypályázatot

A következő héten, tehát legkésőbb augusztus harmadika után írja ki az állam a versenypályázatot a Szerbiai Telekom Közvállalat állami tulajdonban levő részvénycsomagjának eladására – nyilatkozta Rasim Ljajić telekommunikációs, idegenforgalmi és kereskedelmi tárcavezető tegnap, miután Hasszan Kadim Al Rasiddal, Irak telekommunikációs miniszterével találkozott.

Ljajić elmondása szerint már most eléggé nagy az érdeklődés a vállalat iránt, amire a nem hivatalos vásárlási felhívás meghirdetése után derült fény.

– Hiszem, hogy a szerbiai telekommunikációs közvállalat egy tiszteletre méltó és fontos cég a piacon, ezt jelzi az eddigi fokozott érdeklődés is. Az elmúlt időszakban szinte minden héten egyeztettünk egy-egy érdeklődő vállalattal, telefonszolgáltatóval vagy pedig befektetési alappal. Mindegyikük részletes információkat kért a Telekomról. Eddig igazán nagy érdeklődés nyilvánult meg iránta – fogalmazott a tárcavezető.

Mint ismeretes, a kormány néhány feltételt szabott a jelentkezőknek. A potenciális vásárlónak legalább egy kvalifikációs kritériumnak eleget kell tennie. A felvásárló lehet hazai, illetve külföldi cég. Az első előfeltétel, hogy legalább az elmúlt három évben telekommunikációs szolgáltatások nyújtásával foglalkozott, és hogy az említett időszakban megvalósított forgalma eléri a legalább félmilliárd eurót. A második, hogy a javaslattevő az elmúlt 10 évben összesen 500 millió euró hasznot tudjon felmutatni. A harmadik előfeltétel értelmében a lehetséges vásárló ingatlanjának a teljes értéke 2014-ben meghaladta a kétmilliárd eurót. Végül pedig az ajánlat felkínálójának már tíz éve tízszázalékos részesedéssel kell rendelkeznie egy telefonszolgáltató cégnél. Ennél az opciónál külön meghatározták azt is, hogy az illetékes befektetőnek visszamenőleg évente mennyit kellett befektetnie a szolgáltatóba.

A nem hivatalos vásárlási felhívásban az illetékesek nem tüntették fel a Telekom felbecsült tényleges értékét, hanem annak számviteli adatait, amelynek értelmében a pénzbeli tőke értéke 17,4 milliárd dinár, az ingatlan és más tulajdontárgyak összértéke pedig 82,5 milliárd dinár.