2024. április 23., kedd

Evezősök az újvidéki Strandon

A sorrendben 60., jubiláris dunai TID regatta résztvevői a hétvégén érkeztek Újvidékre, a Strandon vertek tábort. A terv szerint holnap indulnak tovább. A TID regatta a világ leghosszabb folyami evezősversenye, ezúttal nagyjából 150-en ültek csónakba – a világ több kontinenséről érkeztek versenyzők.

A mohácsi Sümegi Imre a magyar evezősöket vezeti Belgrádig, csapatukban 24-en vannak. Elmondta, hogy kikötéskor nagy gondot okoz nekik a kiépített kikötőhelyek hiánya, olyan, kibetonozott lejárókra lenne szükségük, amelyekre – a folyó vízállásától függetlenül – könnyűszerrel kivontathatnák kenuikat. – Csak egy, legfeljebb másfél méter széles rámpa-féleségre lenne szükségünk, de ilyent nem csak az újvidéki strandon nem találunk, hanem másik pihenőhelyeken is csak elvétve. A túrázók háromnegyede idős ember, 60-70 év körüliek, hölgyek is eveznek, ők betonlejtő hiányában csak nagyon nehezen képesek kiemelni a csónakjukat a vízből – kész cirkuszi mutatvány! – hallottuk. A túravezető elmondta azt is, hogy az ilyenfajta evezősversenyek iránt csökken az érdeklődés, a fiatalok manapság inkább a számítógép képernyője előtt ülnek: – Vannak köztünk ugyan fiatalok is, egy 10 éves gyermek és egy 17 éves fiú is, sajnos azonban kevesen. A verseny kezd ellaposodni, egyre kevesebben őrzik a hagyományát – panaszolta a Duna-túrán immár 29. alkalommal részt vevő, tapasztalt evezős.

A természetrajongók Németországból indultak, a Duna forrásának közeléből, szeptember 4-én érkeznek a Fekete-tengerhez. 75 nap alatt összesen 2455 kilométert eveznek.