2024. április 25., csütörtök
KAJAK-KENU

Az utánpótlás bizonyított: tíz magyar első hely

Marko Dragosavljević szerzete Szerbia első U23-as vb-aranyérmét

Magyarország tíz arany-, három ezüst- és öt bronzéremmel, Szerbia pedig egy aranyéremmel fejezte be szereplését a portugáliai montemor-o-velhói U23-as és ifjúsági világbajnokságon.

A szombati döntők során a magyarországi versenyzők két arany- és három bronzérmet szereztek. Az ifjúságiak között győzött Kopasz Bálint K-1 1000 méteren, valamint a Béke Kornél, Mayer Keán kettős. Érdemes megemlíteni, hogy Kopasz Bálint az idén, saját korosztályában egyéniben még veretlen, hiszen sem az idény eleji rangsorolón, sem a két világbajnoki válogatón és most a vb-n sem talált legyőzőre K-1 1000 méteren!
Az U23-as korosztályban három bronzérem volt a szombati magyar termés: Bogár Gábor K-1 1000 méteren, a Noé Zsombor, Vas Péter kettős K-2 1000 méteren, míg a Horváth Alexandra, Simán Fanni, Bodonyi Dóra és Szabó Ágnes összetételű kvartett K-4 500 méteren állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Vasárnap délelőtt a magyar egységek folytatták sikeres szereplésüket: világbajnoki címet szerzett az ifik között K-1 200 méteren Homonnai Luca és Kuli István, az U23-ban pedig aranyérmes lett Takács Kincső C-1-ben és a férfi párosok mezőnyében a Horváth Bence, Szomolányi Máté duó, szintén 200 méteren. A Takács Kincső, Lakatos Zsanett kenu kettes 200 méteren a fehéroroszok mögött második lett az U23-asok között, s szintén ebben a korosztályban állhatott fel a dobogó harmadik fokára Birkás Balázs is kajak egyesben. A számot a szerb Marko Dragosavljević nyerte, aki így a felnőtt Európa-bajnoki aranyérme után az U23-asok között lett világbajnok, s bizonyította, szép eséllyel áll majd rajthoz az augusztus 19. és 23. között Milánóban sorra kerülő felnőtt világbajnokságon is. Ez volt a szerbiai kajak-kenu első világbajnoki aranyérme az U23-as világbajnokságok történetében. Dragosavljević 35 másodperc alatt teljesítette a távot, a második német Felix Könginek ugyanerre 0,384 másodperc kellett, míg Birkás 35, 48 másodperc alatt ért célba.

Vasárnap délután az ifik között a kajakozó Homonnai Luca világbajnok lett 500 méteren, csakúgy, mint a Racskó Fruzsina, Sólyom Dóra K-2-es, a Kopasz Bálint, Mozgi Milán, Piller Kristóf, Györgyjakab Máté kajak négyes pedig 1000 méteren szerzett bronzérmet.

Az U23-asok között a kenus Takács Kincső és a kajakos Bodonyi Dóra 500 méteren lett világbajnok, a Hagymási Réka, Hagymási Anita kajak kettes ugyanezen a távon lett második, s szintén ezüstérmes lett a Noé Bálint, Bogár Gábor, Ilyés Róbert, Koleszár Mátyás K-4-es is 1000 méteren.