2024. április 19., péntek

Az al-Shabaab meggyilkolt egy szomáliai parlamenti képviselőt

Az al-Shabaab iszlamista milícia bejelentette vasárnap, hogy fegyveresei gyilkoltak meg az előző nap Mogadishuban egy szomáliai parlamenti képviselőt és testőreit.

Abdulahi Husszein Mohamud képviselő autóján utazott a fővárosban, amikor fegyveresek lecsaptak rá. Megölték két testőrét és a sofőrjét is.

A milícia vasárnapi bejelentésében közölte, hogy folytatják a képviselők elleni támadásaikat.

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök feldúltan reagált a gyilkosságra szombat esti sajtótájékoztatóján. Néhány hónappal ezelőtt is megöltek egy képviselőt, akkor az autonóm Puntland tartomány parlamenti küldöttjét.

A héten jelentette be a hadsereg egyik tisztségviselője, hogy a kormányhadsereg és az Afrikai Unió csapatai kiszorították az al-Shabaabot az egyik utolsó bázisáról Szomália délnyugati részében. A szélsőségesek visszavonultak Bardheréből, a térség egyik utolsó, általuk ellenőrzött városából.

Ugyanakkor az al-Shabaab a kormányzati és civil célpontok elleni támadásokkal továbbra is veszélyes erő maradt a kelet-afrikai országban.

A Szomáliával szomszédos Kenyában tett látogatásán Barack Obama amerikai elnök szombaton arról beszélt, hogy bár az al-Shabaab továbbra is veszélyt jelent, a csoport erősen meggyengült. Az amerikai légierő drónokkal rendszeresen támadja az iszlamista milíciát az Afrika szarvaként is emlegetett északkelet-afrikai régióban.