2024. március 28., csütörtök

A csantavériek nyitottak voltak a változásra

A VMSZ a faluban 12 év után megszerezte a mandátumok többségét
Csantavér központja. A helybeliek fellendülést várnak az új vezetéstől.

Csantavér központja. A helybeliek fellendülést várnak az új vezetéstől.

A legutóbbi helyi közösségi választásokon a három jelölt közül a VMSZ által állított lista nyerte el az urnák elé járuló legtöbb polgár bizalmát, így tizenkét év ellenzéki politizálás után Csantavéren ismét a VMSZ irányítja majd a helyi közösséget. A tizenhét tagú közgyűlésben kilenc mandátum a VMSZ által állított listáé lett, akik így abszolút többséget alkotnak, őket követi a Vajdasági Szociáldemokrata Liga öt mandátummal, három mandátumot pedig a Szerb Haladó Párt emberei szereztek meg. Az új vezetőség várhatóan nyár végéig megalakul és megkezdik a munkát.

Földi Márta, a VMSZ csantavéri listájának vezetője úgy fogalmazott, a csantavériek bebizonyították, hogy nyitottak a változásra, s megértették a csapatuk üzenetét, miszerint Tegyünk és legyünk!

Földi Márta: Máris látható, hogy megindultunk a változás felé

Földi Márta: Máris látható, hogy megindultunk a változás felé

– A tavalyi év második felében megújult a helyi szervezet, s most egy igen erős listával indultunk, új emberekkel, akik tenni akarnak a faluért, s az előző években nem okoztak csalódást az embereknek. Listánkon többek között közgazdászok, vállalkozók, földművesek, tanárok, a művelődési élet vagy az egészségügy képviselői is szerepeltek, olyanok, akik kellő komolysággal és őszinteséggel akarnak tenni a faluért, s azt hiszem, ezt ismerték fel az emberek és ezért szavaztak nekünk most bizalmat. Nem ígértünk teljesíthetetlen dolgokat, de máris látható, hogy megindultunk a változás felé. A 4. Szőlősor utca aszfaltot kap, a Crvena zvezda utcát kőzúzalékkal láttuk el, folyamatban van a színház felújítása, ami nyár végéig el is készül, a Csíkérnél már dolgoznak egy kis sziget kialakításán, a falu néhány részét máris sikerült egy kicsit rendezettebbé tennünk, s ezt a jövőben is szeretnénk folytatni – magyarázta.

Földi Márta hozzátette, az elmúlt évek vezetése alatt semmit sem fejlődött a falu, sőt igencsak elhanyagolt állapotban van. A társadalmi élet is szinte teljesen megszűnt, s az emberek, akikkel az elmúlt hetekben találkoztak, beszélgettek, ugyanerre panaszkodtak. Éppen ezért az előttük álló periódusban olyan terveket tűztek ki célul, mint az utcák aszfaltozása, a csatornahálózat bővítése, a Fidelinkánál szeretnék, ha kialakítanának egy körforgalmat és folytatódna a kerékpárút építése, rendezni szeretnék a mezőutakat és a közösségépítésre is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni. A listavezető kiemelte, épül a színház is, így elsősorban azon kell majd dolgozniuk, hogy azt kellő tartalommal töltsék meg. Mivel a helyi közösségeknek kicsi a hatáskörük és nem rendelkeznek pénzzel, mindenképpen a szabadkai önkormányzattal közösen képzelik el a fejlődést, mely nagyobb léptekben tud megvalósulni úgy, hogy a városvezetésben is ott a VMSZ.

– Csantavérnek mindenképpen van hová fejlődnie, és van is rá lehetősége, például a falusi turizmus tekintetében, de a munkahelyteremtés is ide tartozik, melyhez kis- és középvállalatokat kellene beindítani és beruházásokat ide hozni, rendezni kell a falu arculatát, és nem utolsósorban a kulturális élet fellendítése által is sokat tehetünk a faluért – tette hozzá.

Csantavéren a mintegy négyezer szavazópolgár közül 1359-en járultak az urnák elé, közülük 712-en a VMSZ listájára szavaztak. A helyiek vegyes érzésekkel tekintenek a jövőre, vannak örök szkeptikusok, de bizakodók is.

– Én nem voltam szavazni, mert nekem ez a falu nem adott semmit se és olyanok vezetik Csantavért, akik nem a kisember érdekeit képviselik, mindegyikük tehetős és ők szedik fel a pénzt. Most új vezetés jön, de hogy ezek után lesz-e változás, azt nem tudom. Majd meglátjuk – jelentette ki Huszta Lajos.

Vizin Erzsébet mindig él a választói jogával és ezúttal is leadta a voksát. Mint elmondta, nagyon jó lenne, ha Csantavér végre fellendülne és ha az időseknek már nem is, de legalább a fiataloknak jobb életet teremtenének.

– Sokat segítene, ha lennének munkahelyek és szórakozási lehetőség, mert akkor a fiatalok itt maradnának, de még csak egy bank sem működik itt. Remélem, hogy ezek a dolgok megváltoznak, és jutunk valamire, s az új vezetés alatt lesznek változások – mondta.

Rózsa egészségügyi okok miatt nem tudott kimenni szavazni, de mint mondja, az eredményen egyáltalán nincs meglepődve, várható volt, hogy a csantavériek ezúttal a VMSZ-t támogatják, már csak azért is, mert jó volt a reklámjuk, azaz erősebb kampányt tudtak lefolytatni.

– Korábban a VMSZ ellenzékben volt, s azért is nem tudtak jól szerepelni, mert a többiek összefogtak. Most viszont fordult a kocka. Én főleg Földi Mártától várom, hogy történjen némi változás a faluban, bár minden elképzelésüket biztosan nem fogják tudni megvalósítani. Úgy gondolom, a gazdasági fellendülés terén nem sokat tudnak tenni, de a társadalmi életen lehetne változtatni – osztotta meg velünk véleményét.