2024. március 29., péntek

Községnapi ünnepséget tartottak Csókán

Községnapi ünnepséget tartottak Csókán
Csóka díjazottjai idén is a legjobb diákok közül kerültek ki

Csóka díjazottjai idén is a legjobb diákok közül kerültek ki

Pénteken délben Mirjana Marjanov elnökletével ünnepi képviselő-testületi ülésen emlékeztek meg július 26-áról, Csóka község napjáról. Annak idején, 1831-ben június 26-án, Szent Anna napján hunyt el a település lakosságát megtizedelő kolerajárvány utolsó áldozata. A pusztító járvány túlélői fogadalmat tettek, hogy minden évben Szent Anna napján énekes szentmisén emlékeznek meg az elhunytakról. Az ünnepi ülés végén községi elismerésben, pénzjutalomban részesítették a község legeredményesebb tanulóit.

Balázs Ferenc polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte:

– A Csóka községet fokozottan érintő gazdasági nehézségek ellenére sikerült stabil pénzügyi helyzetet teremteni a költségvetésben. Községünkben több utat és épület felújítottunk, eszközbeszerzéseket végeztünk, és fenntartható projektumokba kezdtünk. Minden helyi közösségbe jutott a beruházásokból, figyelembe véve az adott közösség igényeit.

– Folytatjuk a vízvezeték-hálózat felújítását Padén, Hódegyházán; Egyházaskéren utcákat aszfaltozunk. Nagy jelentőségű községünk számára a Verbica és Valkány közt megnyílt új határátkelőhely, ami hozzájárulhat a régió fejlődéséhez – mondta a polgármester.

A Művelődési Házban megtartott ünnepségen levetítették a községet bemutató és az eltelt egy év történéseit, beruházásait, kulturális és gazdasági eseményeit összefoglaló dokumentumfilmet. A gazdag és változatos programban fellépett a Szent Száva Művelődési Egyesület kórusa és a Rákóczi Ferencz férfikórus is. Több szavalatot hallhatott a közönség szerb, magyar és lengyel nyelven, a fellépők Darija Milošev, Szabó Regina, Polják Krisztina és Krak Leontina voltak. A műsor további részében a Kormányos Gergő (szaxofon, akusztikus gitár) és Csúri Máté (villanygitár) kettős játszott nagy sikerrel.

A Művelődési Ház előcsarnokában Darko Raumović amatőr festő állította ki képeit, az Oltvány Szőlészek és Borászok Egyesülete és a csókai borpince pedig termékbemutatót tartott.

A községnapi ünnepséget megtisztelte jelenlétével többek között Miroslav Vasin, a tartományi kormány alelnöke, Csikós László és Juhász Attila államtitkárok, Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Magyarország szabadkai főkonzulátusának, valamint Csóka testvértelepüléseinek és a szomszédos községeknek a képviselői.