2024. április 24., szerda

A jubileum a jövőbe tekintés is

Gazdag rendezvénysorozat a Szabadkai Városi Könyvtár fennállásának 125. évfordulója alkalmából
Dragan Rokvić (fotó: Molnár Edvárd)

Dragan Rokvić (fotó: Molnár Edvárd)

A Szabadkai Városi Könyvtár, a város legrégebbi kulturális intézménye idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A jubileum a múlt, az elődök munkája előtti tisztelgést, valamint a gyarapodást, korszerűsödést is jelenti.

– Már javában készülünk a jeles évforduló megünneplésére. A rendezvénysorozatra őszre kerül sor. A Magyar Nemzeti Tanács, Szabadka város, a tartomány és más intézmények anyagi támogatásának köszönhetően számos figyelemre méltó, érdekes programot szervezünk, célunk ezzel is a könyvtár tevékenységének népszerűsítése – hangsúlyozta Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója – Egy monográfiát jelentetünk meg intézményünk 125 éves történetéről, és kiállítást is készítünk A szabadkai polgárság és a könyvtár a XIX-XX. század fordulóján címmel. Folynak az előkészületek az infrastruktúra alapos megújítására – fűtés, légkondicionálás és más munkálatok –, hogy megfelelően előkészítsük a könyvtár udvarában az új olvasóterem és multimediális központ kiépítését, amelyre a tervek szerint az elkövetkező években kerül sor. A Szabadkai Városi Könyvtár korszerűsítésének terveiről olvasóink az ősz folyamán részletesen tájékozódhatnak majd, ugyanis egy 3D-s prezentáción mutatjuk be, hogy mi mindent tervezünk, hogy a könyvtár megfeleljen a XXI. század kihívásainak, követelményeinek.

 Most jelent meg az intézmény új vizuális identitását jelentő logó megtervezésére kiírt pályázat. Mi az, amit ezzel kapcsolatban kiemelne?

– Ez egy nyilvános felhívás a grafikusművészeknek, tervezőknek, hogy alkossák meg az intézményünk új vizuális identitását jelentő logót. Mint ismeretes, ezt az építészeti és kultúrtörténeti szempontból jelentős épületet Raichl Ferenc tervezte, a homlokzat földszinti részén a balkon támaszaiként két Atlasz részletesen kidolgozott domborműve látható, amely nagy valószínűséggel Telcs Ede kiemelkedő szobrászművész alkotása. Ezek az atlaszok az intézmény szimbólumának számítanak, erről közismert ez a szép épület, ezért a pályázóknak azt a feltételt szabtuk, hogy a logó kialakításakor használják fel ezt a szimbólumot. A pályaművekről az Aleksandar Botić és Szilágyi Gábor összetételű szakmai zsűri dönt. A zsűri elnökének Kapitány László grafikai formatervezőt kértük fel, s most megrendülve értesültünk a halálhíréről. Az alkotóknak tekintélyes pénzjutalmat irányoztunk elő, minden további részletről a www.subiblioteka.rs honlapunkon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 A jubileum tükrében hogyan tekint a Szabadkai Városi Könyvtár jövőjére?

– Mindenképp szebb napok köszöntenek a könyvtárra, mert jelentős mértékben megújul a könyvállományunk is. Nagyon érdekes kísérő rendezvények is lesznek az ünnepségsorozat részeként. Szeptember közepén kezdődik az a rendkívül érdekes vetítés- és előadássorozat, amelyet a vajdasági magyar íróknak szentelünk, annak, amit a filmszalag megőrzött róluk szereplőként vagy alkotóként, Vicsek Károly filmrendező alkotói opusát helyezve a középpontba.