2024. április 19., péntek

Utazás előtt alaposan vizsgáljuk át autónkat

Nem elég csak megtervezni az utat, hanem fel kell készülni az esetleges kellemetlenségekre is

A nyaralás csak nekünk pihenés, azonban a járművezetőnek és az autónak igen megterhelő időszak. Ha nyaralni megyünk, akkor az átlagosnál nagyobb terheléssel, nagyobb átlagsebességgel autózunk és a hőséggel is számolnunk kell, ezért az utazás előtt érdemes alaposan átvizsgálni autónkat, hogy ne okozzon bosszús pillanatokat a nyaralás alatt, mondja mgr. Fehér László okleveles forgalmi mérnök, közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértő.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Ilyen hosszabb út előtt mindenképpen ellenőrizni kell a hűtőrendszert, hogy például van-e elegendő hűtőfolyadék az autóban, a motorolaj szintjét, valamint töltsük fel az ablakmosó tartályt bogarak oldására is alkalmas mosófolyadékkal. A gumik állapotát, oldalfalát is ellenőrizni kell, mert egy sérült gumi a nagy hőségben könnyen kidurranhat, ugyanis a melegtől megnő a nyomás a kerekekben. Arra is figyelmet kell fordítani, nehogy túl nagy nyomás legyen bennük – magyarázta közlekedésbiztonsági szakértő.
A gumiabroncsok nyomásának megfelelő beállítása ezenkívül azért is fontos Fehér szerint, mert a túl kemény gumi ugyanolyan veszélyes tud lenni, mint a túl puha, mert nem a megfelelő felületű gumi tapad le ilyenkor az útra, úgy a fékezéskor, úgy a gyorsulásnál. Emellett a megfelelő nyomásbeállítással nem csak a gyorsabb gumikopást akadályozhatjuk meg, de üzemanyagot is megtakarítunk. A szakember figyelmeztetése szerint érdemes a pótkerék keréknyomását is ellenőrizni, hiszen ki tudja, hol kapunk defektet. Amennyiben a gépkocsiban légkondicionáló berendezés van, a közlekedésbiztonsági szakember szerint azt is tanácsos ellenőrizni, hogy fel van-e töltve, ki van-e pucolva, vagy hogy a ventilátor megfelelően működik-e.

– Nagyon fontos odafigyelni, hogy az autóban lévő és a kinti hőmérséklet közti különbség ne érje el 20 Celsius-fokot, hiszen egyrészt tüdőgyulladást kaphatunk az autóban, kiszállva belőle pedig hőgutát kaphatunk – mondta Fehér.

A szakember szerint amennyiben napon marad az autó, akkor, mielőtt beszállunk, alaposan szellőztessük ki, hogy a benti 60–70 Celsius-fokos hőség lecsökkenjen. Ellenőrizzük a tartozékokat, az izzókészletet, az egészségügyi csomagot is, amely nem csak közúti balesetnél tehet jó szolgálatot, hanem nyaralás közbeni kisebb sérülések eseteiben is, de ne felejtsük el az elakadásjelző háromszöget és fényvisszaverő mellényt sem, hiszen egyes országokban csak mellényben szállhatunk ki az elakadt autóból. Ezzel párhuzamosan ellenőrizzük a lámpákat és az elektromos berendezések működését is, valamint vigyünk magunkkal az útra bikakábelt és vontatókötelet.
– Próbáljunk meg a reggeli, vagy a kora esti órákban vezetni, hiszen ekkor nincsen olyan irtózatosan meleg. Ne induljunk útra fáradtan és az út során 2-3 óránként álljunk meg 10–15 percre, amit szánjunk önmagunk felfrissítésére. Mosakodjunk meg, együnk-igyunk és tornáztassuk meg végtagjainkat. Ne üljünk a volán mögé félmeztelenül, ugyanis a fekete biztonsági öv irritálja a bőrt, helyette inkább viseljünk fehér, lenge pólót. Mindig használjuk a biztonsági övet, az anyósülésen utazók pedig ne a műszerfalon pihentessék lábukat, az ugyanis balesetveszélyes – mondta Fehér.

Nemcsak az autó műszaki állapotával érdemes foglalkozni egy hosszabb út során, hanem magával az út megtervezésével is. A szakember ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az útvonal pontos megtervezésekor fel kell térképezni azt is, hogy hol helyezkednek el autómentő szolgálatok és milyen telefonszámon lehet őket elérni. Ugyanilyen fontos tisztában lenni a benzinkutak elhelyezkedésével is. Érdemes magunkkal vinnünk egy kellően részletes térképet, mert bármikor belefuthatunk egy forgalom-elterelésbe.

– Okvetlenül legyen biztosításunk, és bár az országok legnagyobb részében elfogadják a biztosításunkat és a zöldkártyánkat, nem árt ellenőrizni, hogy valóban így van-e, nehogy készpénzben kelljen kifizetnünk az esetleges kárt – jegyezte meg a közlekedésbiztonsági szakember.
A csomagok elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy amit csak lehet, zárható részbe és ne az utastérbe rakjunk, hogy fékezéskor se okozzanak sérülést az elszabaduló tárgyak. A nehéz tárgyakat mindig a hátsó üléstámlához tegyük és lehetőleg rögzítsük, hogy ne gyorsulhassanak fel, ugyanis ütközéskor a nekilendült súlyos csomagok képesek áttörni az üléstámlát. Tartsuk észben, hogy a sok csomag és utas miatt a nagyobb tömeg és sebesség eleve erős terhelésnek teszi ki a fékrendszert.

Vigyünk magunkkal elegendő folyadékot az utasok számára, mert határátkelőhelyeknél, fizetőkapuknál vagy egyéb torlódásokban akár több órát állhatunk a tűző napon, ami igencsak megviseli az emberi szervezetet. Jó szolgálatot tesz a csomagtartóban egy működő zseblámpa és egy pár kesztyű is, és az alapvető szerszámkészletet is készítsük össze. Légkondicionálót használva is húzzuk le időnként az ablakokat, hogy friss oxigén jusson az utastérbe.