2024. március 28., csütörtök

Segítség az időseknek és egyedül élőknek

Csikós László: A peremkerületi gondnok azokat a kiskorúakat is felkarolja majd, akik az élet peremére sodródtak

Már kora ősszel megkezdheti munkáját a térségünkben a falu-, tanya-, valamint peremkerületi gondnoki szolgálat, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség kezdeményezett. A program a CMH irodahálózat működtetésében valósul meg, és a magyar kormány támogatja anyagilag. Mint azt Csikós Lászlótól, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális minisztérium VMSZ által delegált államtitkárától megtudtuk, ennek a rendszernek a felállítására, a szolgálat szakembereinek a foglalkoztatására Magyarország mintegy 300 ezer eurót hagyott jóvá.

Csikós László: Temerinben, Óbecsén, Adán, Zentán, Magyarkanizsán, Csókán és Törökkanizsán, Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen szervezzük meg a pótlólagos szociális ellátást

Csikós László: Temerinben, Óbecsén, Adán, Zentán, Magyarkanizsán, Csókán és Törökkanizsán, Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen szervezzük meg a pótlólagos szociális ellátást

– Azokban a többségében magyar lakta településeken, ahol nincs elegendő falu-, tanya- és peremkerületi ellátás, a magyar kormánynak köszönhetően megszervezhetjük a gondnoki szolgálatot. Sok esetben azok az intézmények, amelyek a meglévő szociális szolgáltatások megszervezéséért felelnek, nem képesek elviselni a megszaporodott gondokat. Nagyon sok olyan idős, egyedülálló személy rekedt a tanyán, akinek nincs leszármazottja, vagy a közvetlen hozzátartozóik nem viselnek kellő mértékben gondot róluk. Falvaink kiürültek, és egyes falvakban szinte minden harmadik háztartásban egyedülálló, idős személy él. A házi gondozás, házi ápolás az önkormányzat hatáskörébe tartozik, mint kiegészítő szociális szolgáltatás, ám az egyre több egyedül élő idős emberről való gondoskodás terhét az önkormányzatok sem tudják elviselni – magyarázta Csikós László. Elmondta, a magyar állam által jóváhagyott pénzből az idén gépjárműveket vásárolnak majd, illetve ebből a pénzből finanszírozzák a falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki szolgálatot, azzal, hogy az ebben a szolgálatban dolgozó szakemberek foglalkoztatását is 12 hónapon keresztül fedezik.

– Temerinben, Óbecsén, Adán, Zentán, Magyarkanizsán, Csókán és Törökkanizsán, Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen szervezzük meg a pótlólagos szociális ellátást – tudtuk meg meg Csikós Lászlótól.

– Lesznek olyan önkormányzatok, amelyekben a falu- és tanyagondnokság mellett peremkerületi gondnok is működik majd. A peremkerületi gondnok egyelőre azokat a kiskorúakat karolja fel, akik az élet peremére sodródtak, vagy ütköztek a törvénnyel. A szociális munkaközpontokban arra már nincs lehetőség, hogy a kiskorúak ilyen jellegű ellátást kapjanak, így a szociális központokkal együttműködve, a humanitárius szervezetekkel karöltve az ő munkájukat megsegítve fogjuk tovább fejleszteni a falu- és tanyagondnokságot és a házi segítségnyújtást – emelte ki az államtitkár.

Elmondta ugyanakkor, hogy a szociális munkaközpontok határozzák meg, hogy mely családok és háztartások szorulnak rá a falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki szolgálat kiegészítő szociális szolgáltatásaira. Tapasztalt, illetve képzett szakembereket foglalkoztatnak majd. Olyan humanitárius szervezetekkel dolgoznak együtt, akik a házi ápolásban szükséges, a minisztérium által kiadott szabvánnyal rendelkeznek már, ilyen például Szabadkán és Magyarkanizsán a Caritas, amely Topolyán és Kishegyesen is társszervezetekkel együtt végez házi ápolást.

– Mivel ebben az évben megvásároljuk a szükséges alapeszközöket, jövőre már nem lesz szükség ilyen kiadásokra, ami lehetőséget ad arra, hogy több ilyen szolgáltatásra rászorult családnak, illetve személynek nyújtsunk ellátást – fűzte hozzá Csikós László. Hangsúlyozta: – Nem lesznek kedvezményezettek, nem készült lista sem a családokról. Mi egy pótlólagos szolgáltatást szeretnénk nyújtani olyan helyzetekben, amelyekben az önkormányzat a szűkös keretei miatt nem tud már magára vállalni – mondta.

Hozzátette, egyelőre a fent említett önkormányzatokban fogják a gondoki szolgálatot elindítani, de amikor lehetőség nyílik rá, más településeket is bevonnak ebbe a programba, így a szórvány településeket is.