2024. április 19., péntek
EURÓPAI FILMEK PALICSI FESZTIVÁLJA

Nem egy sportdarab

Ivan Ostrochovský: Koza

A Kozának becézett Peter Baláž volt olimpiai bokszoló állandó nélkülözésben él élettársával, Mišával és a nő kislányával. Rokkantsági járadéka kiegészítéseként alkalomszerűen ócskavasat gyűjt, de mindez kevés a tisztességes élet biztosításához. Amikor a nő megtudja, hogy gyereket vár, nyomást gyakorol Kozára, hogy szerezzen pénzt az abortuszra, azzal indokolva elhatározását, hogy a meglévő gyereket se tudják kellőképpen eltartani. Koza úgy dönt, hogy ismét ringbe áll, és edzeni kezd. Azt reméli, hogy sikerül majd pénzt keresnie, és megváltoztatnia Miša döntését.

A (volt) bokszoló az ócskavas-kereskedővel (Zvonko Lakčević) – némi jóindulattal nevezzük menedzsernek – indul el a „turnéra”. A játékidő java részét a két férfi utazása teszi ki, amiből kifolyólag a mű leginkább közép-kelet-európai filmhagyományokat idéző road movie-nak nevezhető. Koza és útitársa elhagyatott romos épületben tűz mellett melegednek, autóban alszanak, kartondobozba helyezett tyúkot visznek magukkal, hogy Koza mindennap friss nyers tojást tudjon inni. A bokszoló felkészítésére ideiglenesen Franek edzőt alkalmazzák, akit egyszer egy lebujban, csupa jellegzetes helyi figurával körülvéve látunk félmeztelen mulatni.

A két férfi Németországba vezető útja közben sok mindent megtudunk Kozáról, gyerekkoráról, nagyanyjáról, aki mindig kecsketejjel itatta – innen ered a beceneve: Koza (Kecske) –, eltökéltségéről, hogy megszerezze a szükséges pénzt, aminek érdekében sztoikusan tűri az éhezést, menedzsere fukarságát, még azt sem engedi neki, hogy felhívja a barátnőjét, nem utolsósorban a veréseket, amelyeket minden alkalommal a ringben kap.

Az emberi küzdelemről szóló történet mellett a film másik nagy erényének képi világát említeném, különösen, ahogyan a szegénységet és az elesettek életét bemutatja. Naturalista ábrázolásmódjában és társadalomkritikai vonatkozásának tekintetében a film kicsit a jugoszláv fekete hullám egyes darabjaira is emlékeztet.

Nem mindennapi megoldás, hogy Koza szerepét az 1996-ban Atlantában megrendezett olimpiai játékokon részt vevő Peter Baláž alakítja, edzőjét pedig Ján Franek tolmácsolja, aki érmet nyert az 1980-as moszkvai olimpián. A színészválasztás dokumentarista hitelességgel ruházza fel a művet, különleges autentikusságot kölcsönözve neki.

 Rendező: Ivan Ostrochovský. Forgatókönyvíró: Marek Leščák, Ivan Ostrochovský. Producer: Marek Urban, Ivan Ostrochovský, Jiří Konečný. Operatőr: Martin Kollár. Szereplők: Peter Baláž, Zvonko Lakčević, Ján Franek, Stanislava Bongilajová, Nikola Bongilajová, Tatiana Piussi. 75 perc, 2015, Szlovákia, Csehország.