2024. április 20., szombat

Vasárnaptól lehűl a levegő

Esővel és erős széllel érkezik a hidegfront

Az elmúlt napokban szinte egymást döntötték meg a melegrekordok. Az egyre fokozódó forróság azonban hamarosan enyhülni fog. Szerbiában helyi záporokkal és kiadós esővel érkezik a hűvösebb levegő a hétvégén, állítják a meteorológusok.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A kiadós esőt hozó lehűlés északnyugatról érkezik majd, Vajdaságban érezhetően hűvösebb időre vasárnap lehet számítani. A záporral járó, akár viharos hidegfront hirtelen hőmérséklet-csökkentést hoz majd magával.

Szombaton még túlnyomórészt napsütésre lehet számítani, helyenként beborul majd és kisebb záporok frissítik majd fel a levegőt. Szombaton este, illetve vasárnap reggel pedig már egyre megnövekszik a felhőzet és egyre több helyen jelentkezik zápor, zivatar. Észak- és Északnyugat-Magyarországon akár erős, viharos erejű széllökések is várhatóak. Az északról érkező front Vajdaságban is megszünteti a kánikulát, erős szélfúvásokra lehet majd számítani, ám továbbra is marad a nyári idő, hiszen 25 és 30 fok körül alakul majd utána is a hőmérséklet. A hét közepéig felhős, esős napok várnak ránk, amikor 30 Celsius-fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, de a meteorológusok szerint a forróság a jövő héten nem fog visszatérni.

Szakemberek szerint hosszú évek óta (1880 óta végeznek méréseket) az idei első hat hónapot jegyzik a Föld életének legmelegebb első féléveként, hiszen januárban és áprilisban is a megszokottnál magasabb hőmérsékleteket mértek, valamint februárban, márciusban és májusban is rekordokat állított fel az idei időjárás. Így a 2014-es évi hőmérséklet-rekordokat is sikerült ezekben a napokban megdönteni. Egyes előrejelzések szerint minden idők legmelegebb nyara lesz az idei.

Statisztikai adatok szerint a 15 legmelegebb évből 13 az ezredforduló után következett be.