2024. március 29., péntek
HATÁRON ÁTÍVELŐ EGYÜTTMŰKÖDÉS

Megnyílt a szegedi folyami határkikötő

Új folyami határkikötőt nyitott meg Magyarország és Szerbia a Tiszán a minap Szegeden, az idevágó projektum keretében, az Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség (DKMT) gondozásában, a Tartományi Régióközi Együttműködési Titkársággal, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és Magyarkanizsa községgel együttműködve.

Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési titkár elmondta, kiváló az együttműködés a tartomány és a határ menti megyék között, valamint azt is megemlítette, hogy a DKMT jóvoltából 2020-ig ez a jó viszony tovább fog mélyülni, hiszen újabb tervezetek valóra váltását is kilátásba helyezték. Megjegyezte, a Tisza és a Duna meghatározó mozgatórugók Szerbiában, olyannyira, hogy Vajdaság területén húzódik a gazdaságilag fontos hajózási útvonalak 90 százaléka.

Az Across the Tisa (a Tiszán keresztül) névre hallgató tervezet Magyarország és Szerbia IPA-projektuma, amelynek valóra váltását az Európai Unió is finanszírozta. A kikötőépítés célja a hajózás megkönnyítése, valamint a vízi közlekedési infrastruktúra fejlesztése – áll a tartományi kormány sajtószolgálatának a közleményében.