2024. április 25., csütörtök

Öt év múlva eltűnnek a mobiltelefonok?

Óriási összeget dobott ki az ablakon a Microsoft, csak a műveletet másként nevezte meg. Az amerikai szoftveróriás – egy könyvelési szakkifejezéssel – leírásnak minősítette annak a pénznek az elvesztését, amelyet még tavaly fizetett ki a Nokia mobiltelefonos üzletágáért. Az adásvétel értékét csaknem 7,2 (más források 7,4) milliárd dollárra taksálták.

Ennek leírását jelentették be nemrég. A Microsoft ezzel lényegében elismerte, hogy a portéka tényleges értékéhez képest ennyivel fizetett többet az ismert finn multinacionális vállalat mobilrészlegéért. (A Nokia egyébként emiatt nem szűnt meg, de azóta már csak a távközlési berendezések fejlesztésével és bizonyos szolgáltatások piacán folytatja tevékenységét, eredeti telephelyén, Finnországban.)

A Microsoft azért kényszerült az érvágásra, mert mindenütt rohamosan csökken a kereslet a hagyományos mobiltelefonok iránt. A Nokia viszont korábban rengeteg ilyen készüléket gyártott. Erre a kapacitásra már nincs szüksége az amerikai óriásnak, amely a volt finn cég csupán egyetlen készülékét tartotta meg, de már azt is saját márkanév alatt forgalmazza, Microsot Lumiaként.

A jövőben a saját termékcsalád gyártása folytatódik, bár – a vállalat új mobilstratégiája szerint – nem önálló hardvergyártási egységként. A cél egy hatékonyabb és fókuszáltabb telefonos portfólió kialakítása. A Microsoft a jövőben nagyobb figyelmet kíván fordítani a mobilplatformokra is.

A hagyományos mobiltelefonok eladásainak csökkenése miatt az amerikai cég ugyanakkor jelentős átszervezéseket kénytelen végrehajtani. A Nokia-részleg felvásárlásakor 32 000 alkalmazottat is átvett, s ezeknek jó részét el kell bocsátania, mivel nem az okostelefonok gyártásában vettek részt.

Az átszervezési költségek elérhetik a 850 millió dollárt. A pénz legnagyobb részét a végkielégítésekre kell fordítani.

A legutóbbi kutatások és előrejelzések is egyértelműen arra utalnak, hogy a hagyományos mobiltelefonok ideje hamarosan lejár. Az IC Insights amerikai piackutató intézet hívta fel a figyelmet arra, hogy az okostelefonok aránya már 2013-ban meghaladta az ötven százalékot a teljes piacon. A folyamat azóta erősödött, s az idei utolsó negyedévben ez a mutató már valamicskével 80 százalék felett lehet. Ha a vásárlók érdeklődése nem lanyhul, 2018-ban akár már a 93 százalékon is állhat, amiből csak egy dolog következhet: az évtized végére a hagyományos mobiltelefonok szinte teljesen eltűnnek a használatból.  

Az okostelefonok piacán közben egyre élesebb verseny bontakozik ki a gyártók között. Mindenki erősítené a pozícióját, illetve bővítené a részesedését.

A legígéretesebb területnek India számít, amely néhány éven belül feljöhet a második helyre, maga mögé utasítva az amerikai piacot. Az előrejelzések arra utalnak, hogy az okostelefon-eladások az USA-ban az idei 164 millióról csak 169 millióra nőnek 2017-ben, a fokozatosan telítődő Kínában pedig 458 millióról alig 505 millióra. Ezzel szemben Indiában a 2015-re várt 118 millió helyett – két év múlva – már csaknem 174 millió okosmobilt adnak el.