2024. április 26., péntek

Üvegezésre fel!

Több mint hat hét múlt el azóta, hogy az óbecsei alsó parkban kutyakiállítást tartottak. A parkban, ahol játszótér is van, egyetlen szemeteskuka sincs, de a résztvevők nagy része nejlonzsákokba, nejlonszatyrokba gyűjtötte össze a szemetet. Azóta kóbor kutyahad és szél hordja szét, sőt az út közben vagy helyszíni „használat” után elpottyantott hulladék után egyre több zacskóba gyűjtött szemétkupac is landol a bokrok tövében, amit a hőség miatt helyenként orrfacsaró bűz is kísér – a hanyagság, a nemtörődömség miatt a közvilágítás nélküli park így válik idővel illegális szemétlerakóvá. A jegyzet címe tehát egy átlátszó trükk csupán, nem a csókolózós játékra buzdítom az olvasókat. Arról akarok szólni: miért lesz egyre több szemét ott, ahol kezdetben csak egy „ottfelejtett” petpalack van, miért törnek ripityára a vandálok egyre több márványlapot a város központjában, miért szaporodnak el a graffitik a falakon és mi köze ezeknek a jelenségeknek a törött ablakokhoz?

(Fotó: Fehér Rózsa)

(Fotó: Fehér Rózsa)

A „törött ablak” fogalma arra az ismert jelenségre utal, hogy ha egy házon van egy betört ablak, akkor nagy valószínűséggel előbb-utóbb a többi ablak is betörik. A betört ablak kifejezetten vonzza a vandálokat: nem kell hozzá sok idő, és a házon, ahol nemrég még csupán egy betört ablak volt, egyetlen ép ablak sem marad. Az ablakokat aztán követi az ajtó és a lépcső, míg teljesen szét nem verik és el nem hordják az egész házat. A „törött ablak” metafora arra az általános jelenségre utal, mely szerint a parkban, az utcán vagy a folyosón heverő szemét vonzza a szemetet, egyetlen graffitibetű hamarosan graffitiregénnyé dagad, a csendes beszéd üvöltéssé erősödik és az elcsent golyóstollból ellopott autó lesz.
A „törött ablak” elve James Q. Wilson és George L. Kelling 1982-es kriminológiai elmélete, eszerint a bűnözés a zűrzavar, a rendetlenség elkerülhetetlen következménye. Ha betörnek egy ablakot és kijavítatlanul marad, az arra járók azt gondolják, hogy senki nem törődik a házzal. Hamarosan egyre több ablakot törnek be, és az anarchia szelleme az épülettől az utcára terjed, jelezve, hogy mindent szabad. A betört ablakokhoz hasonló, eredetileg kisebb problémák, mint a koszos és megrongált közterületek vagy a graffitik egy komoly negatív spirált indítanak el.

A hasonló történetek mindennapjaink elmaradhatatlan részei. A rendetlenség enyhe jelei kiváltják a rend további leromlását, az szabálykerülést idéz elő, a szabálykerülés következménye a szabályszegés lesz, ami végül törvényszegéshez vezet. Az elméletből az is következik, hogy a hiányosságok kijavításával, a hanyagság felszámolásával elindulhat a megújulás, megszépülés, de a bűnözés visszaszorítása is. Kelling, az elmélet egyik kidolgozója New Yorkban elkezdte átültetni a gyakorlatba is az elvet: az első szakaszban a graffitiktől tisztították meg a metropolisz földalattiját, a második szakaszban pedig más, az emberek pozitív hozzáállását erodáló folyamatokra koncentráltak. A javulás szemmel látható volt, a földalatti tisztábbá és sokkal biztonságosabbá is vált.

Az elméletet a hollandiai groeningeni egyetem néhány kutatója kísérletekkel is igazolta, eredményeik szerint azok, akik szabálykerüléssel találkoznak, maguk is könnyebben válhatnak szabálykerülővé, és a szabályszegés is ragadós. Ezek a kísérletek igazolták a világ számos településén korábban szervezett életminőség-javító programokat, amelyek gyakran a szabálykerülés és szabályszegés jeleinek az eltüntetésével – a falak letisztításával, a közterületek rendbehozatalával, a parkban a székek kijavításával és átfestésével – igyekeztek rendezett és ezzel a szabályok betartására ösztönző környezetet létrehozni. New Yorktól Londonig, Hollandiától Indonéziáig szereztek kedvező tapasztalatokat ezzel a módszerrel.

Egy életminőség-javító program nem csak közfeladat lehet, hanem civil összefogás is. Ha mi magunk teszünk azért, hogy megálljon ez a negatív spirál, egyszer még szép és gondozott lesz Óbecse összes parkja. Lesznek bennük szemeteskukák, rendszeresen nyírják majd a füvet, megjavítják a megrongált játszótereiket, kikövezik ösvényeiket és mindegyikben lesz közvilágítás is.