2024. április 25., csütörtök

Színvonalasabbá válik Topolya közvilágítása

Energiatakarékos égők kerülnek a hagyományos izzók helyére

Jelenleg a Topolya 212 utcáját megvilágító 2000 izzónak valamivel több, mint a fele energiatakarékos. A hagyományos izzók energiatakarékos égőkre való cseréje mindenekelőtt annak köszönhető, hogy a topolyai önkormányzat és a telekrendezési közvállalat sikeresen pályázott céleszköz-támogatásra a tartományi energetikai titkárságnál. A napokban fejeződött be a 2015 májusában kezdett folyamat, amelynek eredményeképpen 210 lámpatest cseréjét végezték el.

– 2015 májusában – a 2014-es pályázatunk sikeres elbírálását követően – a tartományi energetikai titkárság támogatása jóvoltából folytatódhatott a hagyományos izzók energiatakarékosra való cseréje. Ezúttal a titkárság vonatkozó pályázatában prioritásként a kistelepülések közvilágításának modernizációját határozta meg. Ebből kifolyólag 2015 tavaszán, a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően, amelyet a Somborelektro Kft. nyert meg, 1 700 000 dináros projektum valósulhatott meg: Karkatúrban 24, Zobnatica helyi közösségben pedig 19 lámpatestet cserélhettünk le. A felsoroltak mellett 167 lámpatest lett korszerűbbre cserélve Topolya város területén, a forgalmasabb mellékutcákban: a Palánkai, a Kis Ferenc, a Vajdasági brigádok, a Durmitor, a Partizán, a Jókai Mór, az Ohrid, a Rózsa, a Timok, a Július 7-e, a Plitvicei és a Maribor utcákban. Egy évvel ezelőtt, a 2013-as pályázat jóvoltából, mindenekelőtt a Linder városrész és a vásártér környékének forgalmasabb, hosszabb mellékutcáiban cseréltünk le 210 lámpatestet. Ha sikerül ezt az ütemet tartanunk, egy-két éven belül a Topolya területén lévő lámpatestek mindegyike energiatakarékos lesz. A folyamat hozadéka, hogy ezentúl nem minden második, hanem mindegyik lámpatartó oszlopra kerül világítótest, amely 70 wattos, ugyanakkor az utcákban jobban lehet majd látni. Jelenleg már készítjük a közvilágítás modernizációját célzó 2015-ös tervezetet, amely feltehetően 2016 tavaszán valósulhat meg. Ha támogatónk, a titkárság továbbra is prioritásként a kistelepülések közvilágítását jelöli meg, terveink között szerepel az említett két helyi közösségben az összes égő energiatakarékosra való cseréje, valamint a város területén a hosszabb mellékutcákban elvégzett cserék után a kevésbé forgalmasabb utcákban is a hagyományos izzók energiatakarékosra való cseréje, ami révén egyre színvonalasabbá válik Topolya közvilágítása – nyilatkozta lapunknak Ivanics Zoltán, a Topolyai Telekrendezési, Útgazdálkodási, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat igazgatója.

Kérdésünkre, hogyan hasznosítják, illetve hasznosítják-e a leszerelt hagyományos izzókat, Ivanics kifejtette: a hagyományos, 100–240 wattos égőket, ha azok épek, karbantartási munkálatok során hasznosítják, ha megrongálódtak, túladnak rajtuk. Mint megtudtuk: 2015 májusától már nem él a korábbi gyakorlat, miszerint a topolyai közvilágítást érintő szezonális karbantartási munkálatokat évente kétszer: tavasszal és ősszel végzik el. Év közben folyamatosan, lakossági bejelentésre, általában havonta kétszer végez javítási munkálatokat az ez évi nyertes pályázó, a magyarkanizsai Beta Elektron. Ezen munkálatokra a közvállalat éves költségvetése hárommillió dinár. A topolyai közvilágítás fejlesztésére 2015-ben is a költségvetési eszközökből azt az önrészt biztosítják, amely szükséges a tartományi energetikai titkárságnál való pályázáshoz. Az igazgató kiemelte: a közvállalat tervei között szerepel, hogy ha a karbantartásra előirányzott keretösszeget nem merítik ki, akkor új lámpatesteket vásárolnak energiatakarékos égőkkel, és 2016-ban több korszerűbb égő kerülhet majd a hagyományos izzók helyére.