2024. április 25., csütörtök

„Jó döntés volt”

A DP és az LDP szerint bebizonyosodott, hogy nem volt értelme a helyi közösségi választásoknak

Slavko Parać, a Demokrata Párt szabadkai szervezetének elnöke tegnap a Liberális Demokrata Párttal tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, bebizonyosodott, hogy nem követtek el hibát, amikor úgy döntöttek, nem indulnak a helyi közösségi választásokon.

– Ezeket a választásokat akarattal úgy szervezték meg, hogy a két nemzeti pártnak megfeleljen. A következő választásokkor nekünk mindent meg kell tennünk azért, hogy nagyobb legyen a részvételi arány, hogy a polgári Szabadkát megszólítsuk és alternatívát nyújtsunk nekik. Elképzelhető lenne egy polgári blokk létrehozása is, de ennek kapcsán még nem történtek egyeztetések – mondta a DP helyi elnöke, aki szerint meg kell változtatni a szabályzatot, a helyi közösségekben meg kell szüntetni a közgyűléseket és a tanácstagokat pedig közvetlenül kell megválasztani, nem pedig lista alapján.

Mint Parać újságírói kérdésre elmondta, már elkészült az erre vonatkozó módosítási indítványuk munkaváltozata, s azt szeptemberben tervezik átadni a helyi parlamentnek. Amennyiben elfogadásra kerülne, az azt jelentené, hogy a választásokat meg kellene ismételni. A DP helyi elnöke hozzátette, ennek kapcsán biztos nagy lesz az ellenállás a hatalom részéről, de ők mindent megtesznek, hogy erre sor kerüljön. Arra a kérdésre, miszerint nem érzik-e úgy, hogy cserbenhagyták a választópolgárokat, Parać elmondta, őket nem a DP, az LDP, az ÚP, hanem a jelenlegi hatalom hozta ilyen helyzetbe. Biztos abban, hogy az őket támogató polgárok értik és megértik, miért döntöttek így.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a DP aktivistái egyébként számos szabálytalanságot tapasztaltak a szavazás napján. Az utolsó órákban délután hatalmas volt a szavazópolgárok mozgósítása, autókkal szállították őket, hogy leadják voksukat, de többen személyi igazolvány, igazoló dokumentum nélkül szavaztak.