2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

A Fradi nehéz, a többiek előnyösebb helyzetben

Két magyarországi és két szerbiai együttes van még versenyben az Európa-ligában, a 2. selejtezőkör visszavágóit a Debrecen, a Vojvodina és a Čukarički előnyösebb helyzetből várják, a Ferencváros továbbjutása ellenben igencsak kérdéses.

A legjobb eredményt az első mérkőzésen egyértelműen az újvidéki Vojvodina futballistái érték el, hiszen a Karađorđe Stadionban egy hete 3:0-ra legyőzték a lett Spartaks együttesét, így még olyan háromgólos vereséggel is továbbjutnának, amelyen ők is betalálnak az ellenfélnek. A piros-fehéreknek ezek ismeretében kötelező a továbbjutás kiharcolása, amit a klub ifjú csatára, Ognjen Ožegović elmondása szerint szeretnének kettős győzelemmel kivívni: „Az előnyünk ellenére nehéz meccsre számítok. Oda kell figyelnünk a mérkőzés minden pillanatában, mert szeretnénk folytatni európai kalandunkat. Pozitív eredményben reménykedem, és biztos vagyok benne, hogy idegenben is a győzelemre fogunk hajtani.” Zlatomir Zagorčić vezetőedző szerint a megfelelő koncentráció lesz a sikerük kulcsa „Tudjuk, hogy nehéz meccs vár ránk Jurmalában. Ellenben jó eredményt értünk el az első mérkőzésen, habár maximálisan koncentráltnak kell lennünk a visszavágón, hogy elérjük a célunk, és bejussunk a 3. selejtezőkörbe.”

A másik szerbiai együttes, a Čukarički 1:0-ra győzött hazai pályán azeri ellenfele, a Qabala ellen az első mérkőzésen, így előnnyel utazik Azerbajdzsánba a visszavágóra, de minden valószínűség szerint nehéz meccs vár a 2015-ös szerbiai kupagyőztesre. A csapat edzője, Vladan Milojević az útra kelés előtt úgy fogalmazott, igyekeznek úgy gondolkodni, mintha minden ettől a meccstől függne: „Kedvező eredménnyel érkezünk hozzájuk, de nem fogunk erre gondolni, mert nem szeretnénk, ha elvonná a figyelmünket. Úgy fogunk viselkedni, mintha minden ettől a meccstől függne. Lehet, hogy agresszívebbek lesznek, mint az első találkozón, de nem hiszem, hogy a játékstílusukon sokat változtatnának.”

A magyar csapatok közül a Debrecen van lényegesen kedvezőbb helyzetben, a Rigában elért 2:2-es döntetlen után hazai pályán bármilyen arányú győzelemmel, illetve 0:0 és 1:1 esetén idegenben lőtt több góllal a hajdúsági együttes jutna tovább. „Mi másra készülnénk, mint továbbjutásra” – jelentette ki a klub honlapján magabiztosan a csapat védője, Korhut Mihály. Csapattársának, a mindössze 19 éves, az U21-es válogatottba is meghívott támadónak, Balogh Norbertnek ez lesz pályafutása legfontosabb mérkőzése: „Életemben nem volt még ilyen fontos hetem, mint a most következő. Most tényleg igaz a mondás: megmutathatom, hogy mire vagyok képes. Egy évvel ezelőtt még a lelátóról figyeltem a nagycsapatot, most meg a keret tagjaként készülök nemzetközi kupameccsre – remélem, meccsekre –, bajnokira.”

A másik versenyben lévő magyar csapat, a kupagyőztes Ferencváros, bár fölényben játszott, és rengeteg helyzetet dolgozott ki, a múlt héten 1:0-ra kikapott a bosnyák Željezničartól, így nehéz helyzetből várja az idegenbeli visszavágót. Thomas Doll vezetőedző viszont úgy véli, az első meccs alapján nem verhetetlen a rivális, és ha minden játékosa a legjobbját nyújtja, akkor a zöld-fehérek jutnak tovább: Gera Zoltán a fradi.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a helyzetkihasználás döntő tényező lehet: „Az lesz a kulcs, hogy a kínálkozó lehetőségeket minél nagyobb mértékben értékesítsük. Ők játszhatnak kivárásra, ahogy Budapesten is tették, de képesnek tartom a csapatot arra, hogy bravúrt érjünk el.”

Európa-liga, 2. selejtezőkör, visszavágók: Debrecen–Skonto (17.00, Duna World, az első meccsen: 2:2), Željezničar–Ferencváros (M4, 1:0), Spartaks–Vojvodina (0:3), Qabala–Čukarički (18.00, Arena Sport 1, 0:1), Hajduk Split–Koper (19.00, HRT2, Sportklub 1, 2:3).