2024. április 19., péntek

Két határon túl

28 vajdasági képzőművész alkotásai Révkomáromban

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) örömmel csatlakozott a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány (KKMA) felkérésére a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületével (MaMszE) közös projekthez, amely célja Felvidéken egy vajdasági és Vajdaságban egy felvidéki kortárs képzőművészeti anyag bemutatása. Az első kiállítást, a vajdasági kollektív tárlatot a Révkomáromban található Limes Galériában július 24-én nyitják meg, majd ezt követi a felvidéki képzőművészek bemutatkozása az ősszel Vajdaságban, Zentán és Szabadkán.

A Két határon túl című tárlat vajdasági anyagát Szarka Mándity Krisztina művészettörténész válogatta, így 28 kortárs művész, több mint 70 alkotása utazhatott a patinás, óriási belterű révkomáromi galériába. A válogatás a következő gondolat mentén történt: a vajdasági (és az) identitás kulcsszavak jelentenék a közös vezérfonalat, amelyre felfűzve a legkülönbözőbb művészi nyelven megfogalmazott alkotások is egy egységes képét mutatnák a mai vajdasági képzőművészeti színtérnek. Olyan vajdasági születésű alkotókat kerestek meg, akik részesei és aktív alakítói ennek a színtérnek, függetlenül jelenlegi életterüktől.

A VMMI egyik feladata a kortárs művészetek bemutatása Vajdaságban és a régión kívül, ezért nagyon fontosnak tartják ezt az alkalmat, hiszen ritkán készül gyűjteményes kiállítás, amely át tud jutni a határon és reprezentálni tudja a kortárs képzőművészetet. A válogatással a vajdasági magyar kortárs képzőművészet keresztmetszetét szeretnék bemutatni a révkomáromi és a nyári időszakban szerte Európából odaérkező közönségnek.

A kiállítások művészeti menedzsere és ötletadója Miglinczi Éva, az Art Limes folyóirat szerkesztője és Virág Jenő, a folyóirat főszerkesztője. A kiállítás megvalósulását támogató jóindulatával is segítette

Kopócs Tibor képzőművész. Házigazdája Révkomáromban PhDR. Farkas Veronika. A kiállításon köszöntőt mond Stubendek László, Révkomárom polgármestere. A kiállítást megnyitja Szarka Mándity Krisztina művészettörténész (Zentai Városi Múzeum). A megnyitón közreműködik az Ágoston Béla – Pengő Csaba duó.

A kiállítás alkalmából 86 oldalas katalógus készült, amelynek grafikai szerkesztését Beszédes István végezte.

 A következő vajdasági képzőművészek alkotásait állítják ki Révkomáromban: Acsaji Györgyi, Ágoston Lóránt, Bakos Anita, Balla Ákos, Benes József, Butterer Kiss Márta, Csernik Attila, Dodony Anikó, Fődi Éva, Gubik Korina, Gyurkovics Hunor, Kozma Laura, Lázár Tibor, Markulik Balázs, Maurits Ferenc, Mezei Erzsébet, Molnár Imre, Pesti Emma, Sagmeister Peity Laura, Soltis Miklós, Szajkó István, Szarapka Tibor, Tallós Kosanić Zsuzsanna, Tarkó János, Torok Melinda, Tóth Alisa, Tóth-Kovács József, Verebes György.