2024. április 20., szombat

Megmaradni őseink földjén

A 162 éves Illés-napi fogadalom üzenete
Az új kenyeret ft. Szungyi László plébános a templom előtt fogadta (Góbor Béla felvétele)

Az új kenyeret ft. Szungyi László plébános a templom előtt fogadta (Góbor Béla felvétele)

Hétfőn, Illés próféta napján csúcsosodtak a 162 éves temerini fogadalom megemlékező ünnepségeinek rendezvényei a helységben. Délelőtt, valamivel 9 óra után ünnepi menet indult az új kenyérrel a TSK labdarúgó-egyesület segédpályájáról a plébániatemplomba. A Petőfi Sándor és az Újvidéki utcán haladó hosszú menetet lovas bandérium vezette, majd következtek a helyi civil szervezetek és a rokonszervezetek. Az út mentén felsorakozott közönség tetszését ez alkalommal is a magyar ruhába öltöztetett csöppségek váltották ki, akik a forróság ellenére jól tűrték a fáradságos hosszú utat.

A menetben, feldíszített fiákeren ezúttal is az általános iskolák legjobb végzős diákjai vitték megszentelésre az új kenyeret, amelyet a plébániatemplom bejáratánál ft. Szungyi László főesperes plébános fogadott. A templom szentélyében foglaltak helyet a helyi önkormányzat és a magyar politikai szervezetek, valamint a testvértelepülések képviselői. Az ünnepi szentmisét ft. Verebélyi Árpád, Temerin szülöttje, a doroszlói kegyhely őre, esperesplébános mutatta be.

Verebélyi Árpád prédikációjában idézte Ady Endre: Egy kevés jóságért című versét, melyben a költő az emberiség terhét veszi észre a saját életén, de nem riad meg a valóságtól, hanem az Istenhez fordul. A gondolatot a szónok párosította a fogadalom lényegéve, amikor az ember ráébred arra, hogy valahol megrekedt az élete, és amire kétféleképpen szokott reagálni. Vagy az Istent hibáztatja az élet problémáiért, vagy pedig, ahogyan a temeriniek ősei tették, amikor több éven át természeti csapások érték őket, fohászkodtak az Úrhoz, bevallván vétkeiket, és fogadalmat téve, hogy ezentúl hűségesebbek lesznek Istenhez mindennapjaikban.

Prédikációjában Árpád atya hangsúlyozta, hogy a temeriniek fogadalmi ünnepén az elszármazottak és a vendégek azért jöttek Temerinbe, hogy a több mint másfél százéves Isten előtt tett fogadalmukban megerősítsék, támogassák őket, és hogy a fogadalmat továbbra is betartsák. Arra kérte a jelenlévőket, hogy a 162 évvel ezelőtti Illés-napi fogadalom üzeneteként ígérjék meg újból, hogy Istenhez ragaszkodó magyar emberek akarnak maradni őseik földjén.

A szentmise végén László atya meleg szavakkal köszönte meg az önkormányzatnak és a testvértelepülések képviselőinek, polgármestereinek, a civil szervezeteknek és a hazalátogató elszármazott temerinieknek, hogy megjelentek a fogadalmi ünnepségen.

Az ünnepség folytatásában 16 órakor a plébániatemplomban az Őszirózsa nyugdíjas énekkar hangversenyt adott, amelyen fellépett a temerini gyermekkórus és közreműködött a Dávid Csillagai zenekar. Este hat órakor a Szirmai Károly MME szervezésében művelődési műsor kezdődött a telepi iskola udvarában, majd ugyanott 20 órától ünnepi műsor, köszöntők, kenyérszegés, majd hajnalig tartó mulatság következett.