2024. április 20., szombat
GÉPKOCSI-KERESKEDELEM

Új évtől új motornormatívák

Jövőre csakis az euró 6-os normáknak megfelelő motorral felszerelt új gépkocsik importálhatók az országba, a használt gépkocsik esetében pedig az eddigi euró 3-as jelzés helyett az euró 4-es jelzés lesz kötelező – áll a szerb kormány legújabb határozatában.

A szigorítások a gépkocsikereskedők dolgát is megnehezítik, ugyanis behozatalkor a használt autóknak magasabb mércéknek kell megfelelniük, és kizárólag a 2005 után gyártott gépkocsikat hozhatják be az országba. A becslések szerint ez a döntés ismét a végső fogyasztó, vagyis a lakosság zsebét terheli, de az ágazatban tevékenykedők megítélése szerint nem várható komoly drágítás, mert telített a gépkocsipiac, és emiatt a járművek ára zuhanóban van, másrészt a vásárlőerő is korlátolt. Ami egyedül biztató a vásárlók szemszögéből, hogy amennyivel többet kell ezután fizetniük a használt gépkocsikért, annyival kevesebbe kerül majd a közeljövőben eltartásuk, mert mondani sem kell, hogy csak jóval újabb modellek kerülhetnek forgalomba.

Milan Vukasović, az új gépkocsik behozatalával foglalkozó szerbiai cégek egyesületének elnöke szerint elfogadható döntésről van szó a használt gépkocsikat illetően, de – mint mondta – az egyesület már korábban arra kérte a illetékeseket, hogy szigorítsanak a normatívákon, és az új és a használt gépkocsik motorjainak minősítése csupán szintbeli eltérést tartalmazzon. Tehát ha az új behozatali autókra a szabályzat az euró 6-os motorokat követeli meg, akkor a használtakat euró 5-ös motorokkal szereljék fel.

– A 4-es normatívák kötelezővé tétele is előrelépés, egy ideig elégedettek lehetünk, mert ezzel legalább öt évvel fiatalabb autók kerülhetnek az országba – mondta Milan Vukasović.

Az egyik autókereskedő cég szerint Szerbiában még mindig nagy az érdeklődés a használt autók iránt. Amíg egy év alatt alig 20 000 új behozatali gépkocsit sikerül értékesíteni, addig a használt autókból több mint 100 000 „fogyott el”.